Čokoládové muffiny

Majú intenzívnu čokoladovú chuť, vláčne cesto, ktoré nie je zbytočne mokré a na to, že sa jedná o zákusok, sú pomerne diétne. Jeden muffin obsahuje menej ako 5 g tuku. Klasickú múku som v nich nahradila ovsenou múkou, teda zmixovanými ovsenými vločkami. Ak použijete bezlepkové vločky, budete mať muffiny bez lepku.

Dávam do nich tiež karobový prášok. Ak ho nemáte, dajte viac kakaa alebo ho nahraďte kokosovým cukrom. To hlavne v prípade, ak máte radšej sladšie dezerty. Ja sladím menej:)

Tukovú zložku muffinov tvorí orieškové maslo. V recepte uvádzam maslo z lieskových orieškov, ktoré v nich mám najradšej. Najviac sa mi osvedčila 100% orechová pasta od Svět plodů (www.svetplodu.sk alebo www.svetplodu.cz). Ale muffinky veľmi dobre chutia aj s mandľovým alebo arašidovým maslom. Môžete do nich tiež pridať nahrubo nasekané orechy podľa vlastného výberu.

Ak chcem muffin povýšiť na cupcake, buď použijem kokosovú šľahačku alebo vymiešam vegan krémový syr bez príchute  (používam Violife) s vegan maslom a ryžovým sirupom. Na zafarbenie používam sušené ovocie, ktoré preosejem cez jemné sitko. Na cupcake na fotke som použila ovocný smoothie prášok, ktorý som preosiala. Krému som tak dodala  nielen trochu farby, ale aj prirodzene sladkú chuť, ktorú som ešte podtrhla ryžovým sirupom a niekoľkými kvapkami stévie. Tento krém je osviežujúci a mám ho oveľa radšej ako presladené krémy, čo väčšinou znamená vymiešaný tuk s cukrom.

Krém z vegan syra: Na 150 g krémového vegan syra Violife original som dala 40 g zmäknutého vegan masla, 3 PL ružového smoothie prášku,  2 PL sirupu a 10 kvapiek stévie. Takýmto krémom zdobím muffiny tesne pred podávaním, pretože nie je tak tuhý, ako len tuk vymiešaný s cukrom. Predtým ho dobre vychladím.

Ingrediencie na 12 muffinov:

Suché ingrediencie:

130 g ovsených vločiek (pre bezlepkový variant použite bezlepkové vločky)
45 g kokosového cukru
30 g kvalitného kakaa
25 g karobu (môžete nahradiť kakaom alebo kokosovým cukrom)
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
1/3 ČL jedlej sódy
1/4 ČL soli

Mokré ingrediencie:

150 ml mandľového mlieka nesladeného
50 g ryžového sirupu (prípadne javorového)
180 g dobre dozretého banánu
66 g masla z lieskových orieškov (alebo mandľového či arašidového)
1 ČL jablčného octu
10 kvapiek prírodnej vanilkovej arómy (môžete nahradiť mletou vanilkou)


Potrebný čas: 1 hodina

Postup:

Rúru zapnite na 180 stupňov.

Ovsené vločky zmixujte na múku. Zmiešajte ich so všetkými ostatnými suchými ingredienciami.

Dozretý banán dobre rozmačkajte pomocou vidličky. Pridajte ostatné mokré ingrediencie a pomocou metličky dobre vymiešajte.

Mokrú časť cesta na muffiny postupne primiešajte k suchým ingredienciám. Vytvorte kompaktné cesto, ktorým rovnomerne naplňte košíčky vo forme na muffiny. Pomáham si pritom lyžicou.

Dajte piecť na 30 – 35 minút. Na posledných 5-10 minút znižujem teplotu na 170 stupňov.

Dobrú chuť♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.