Vanilkové rožky s lieskovými orieškami

Vanilkové rožky u nás neodmysliteľne patria k Vianociam. A hneď na úvod priznávam, že toto je jediný recept tu na mojom blogu, v ktorom používam biely cukor. Nedávam ho do cesta, len rožky posypem zmesou práškového cukru a mletej vanilky. Samozrejme, tento krok môžete vynechať. Ale pre mňa to nie je ono :) Skúšala som tiež iné náhrady, napríklad sušený slad ale ten sa na vzduchu rozpustí a to rožkom vôbec nesvedčí.

Množstvo surovín v recepte vystačí na jeden veľký plech a na ich posypanie som použila asi 2 až 3 čajové lyžičky práškového cukru. Je to celkom máličko a vzhľadom k tomu, že Vianoce sú raz za rok, to myslím nevadí.

Pre zdravie nie je totiž dôležité to, čo zjeme raz za dlhý čas, ale to čo jeme každý deň.

Ešte sa zastavím pri vanilke. Pravá mletá vanilka nie je lacná záležitosť, ale ja na ňu nedám dopustiť. Stačí jej dať do koláčov len máličko a preto vám vydrží dlho. Ak nemáte mletú vanilku, môžete dať pokojne vydlabaný vanilkový lusk. Alebo časť cukru nahradiť vanilkovým cukrom (nie vanilínovým).

Ingrediencie:

120 g hladkej špaldovej múky
100 g vegan masla (napríklad Alsan bio alebo Vegan block)
50 g pomletých lieskových orieškov (lieskovce je možné nahradiť vlašskými orechami)
30 g javorového sirupu
2 kopcovité ČL kokosového cukru
štipka soli
štipka mletej vanilky alebo vnútro vanilkového lusku

práškový cukor zmiešaný s vanilkou na posypanie rožkov


Potrebný čas: 1 hodina + aspoň 1 hodina na odležanie cesta v chladničke

Vanilkové rožky bez laktózy a vajec s lieskovými orieškami

Postup:

Vegan maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote a potom ho dobre vymiešajte s javorovým sirupom a kokosovým cukrom. Ak máte vanilku vydlabanú z lusku, pridajte ju tiež.

V samostatnej mise zmiešajte preosiatu múku, štipku soli, pomleté lieskovce a mletú vanilku (ak ste nepoužili lusk). Túto suchú zmes primiešajte k vymiešanému maslu a vypracujte cesto.

Cesto zabaľte do fólie a dajte vychladnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu. Pokojne ho v nej môžete nechať do ďalšieho dňa.

Trúbu zapnite na 170 stupňov.

Cesto rozdeľte na polovice a jednu nechajte v chladničke. Druhú časť trochu prepracujte rukami aby sa s ňou lepšie pracovalo. Môžete ju ešte rozdeliť na polovice. Z cesta pomocou dlaní na jemne pomúčenej doske vytvarujte valček s priemerom približne 1 centimeter. Ten pomocou pravítka rozrežte na rovnako dlhé časti. Ja ich robím dlhé 5 centimetrov. Potom jemným rolovaním pomocou ukazováka a prsteníka stenčite okraje a vytvarujte rožky.

Poukladajte na papier na pečenie a pečte 10-13 minút.

Ešte teplé rožky posypte práškovým cukrom zmiešaným s vanilkou.

Skladujte ich v uzavretej nádobe najlepšie v chlade.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.