Dá sa povedať, že toto je taký základný recept na fazuľový guláš. Všetko, čo potrebujete na jeho prípravu, máte určite doma. A podľa nálady či chuti ho môžete ozvláštniť zeleninou či hubami alebo zaujímavými ochucovadlami.
Najčastejšie ho pripravujem práve v tejto základnej verzii. A to hlavne preto, že:
4 hrnčeky uvarenej hnedej fazule (približne 2,5 hrnčeka suchej)
2 PL oleja
3/4 ČL soli
2 cibule
2 – 3 strúčiky cesnaku
2 ČL sladkej červenej papriky
1/2 ČL mletej údenej papriky
2 bobkové listy
6 guličiek nového korenia
mleté chilli podľa chuti (môžete vynechať)
kvalitná sójová omáčka (Shoyu alebo Tamari bez lepku) na finálne dochutenie
1 PL kukuričnej maizeny (dávam nebielenú)
Fazuľu namočte na 10 – 12 hodín. Vodu zlejte a fazuľu varte v novej vode, najlepšie v tlakovom hrnci. Pridajte saturejku a asi 5 centimetrový kúsok sušenej morskej riasy kombu.
Sušené morské riasy sa stali bežnou súčasťou mojej kuchyne. Sú neoceniteľným zdrojom cenných látok, dokážu odvádzať z tela škodliviny a pomáhať organizmu pri zdravotných problémoch. Viac sa o ich používaní dozviete v článku >>> Morské riasy – poklad z hlbočín.
Cibuľu a cesnak ošúpte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a speňte na osolenom oleji.
Pridajte všetko korenie a dobre premiešajte. Vložte uvarenú fazuľu aj s tekutinou, aby ste mali dostatok omáčky. Ak ste fazuľu varili s kombu riasou, nasekajte ju nadrobno a pridajte ku gulášu. Kombu sa v guláši stratí a vy mu dodáte ďalšie zdraviu prospešné látky.
Pridajte popučený cesnak a priveďte k varu. Na miernom plameni varte 5 minút.
Medzitým v troške studenej vody dobre rozmiešajte maizenu a pridajte ju na konci do gulášu. Dochuťte troškou omáčky Shoyu alebo Tamari. Varte ešte jednu minútu.
Vyberte všetko tuhé korenie. Podávajte s ryžou alebou inou obilninou podľa chute, nezabudnite doplniť zeleninou.
Dobrú chuť ♥