Recept na tieto chutné a zdravšie cookiesky som zaradila medzi bezlepkové. Stačí totiž ak nahradíte klasické ovsené vločky tými bezlepkovými a žiadny lepok v nich nebude. Sú teda vhodné aj pre celiakov.
Ak nemáte alergiu na lepok, nie je nutné ho z jedálnička vyradiť. Viac, než samotný lepok, nám totiž škodí to, že ho priveľa konzujeme v jeho najmenej vhodnej forme, ktorou je pečivo. Pre naše zdravie urobíme viac, ak časť pečiva nahradíme varenými celozrnnými obilninami. Možností je naozaj dosť – jačmenné krúpy, ryža, nahý ovos či ovsené vločky, pohánka, kukuričná krupica, quinoa a ďalšie. Nájdete ich v mnohých receptoch tu na blogu. V online kurzoch zdravého varenia zas účastníkov učím ako obilniny správne variť a kombinovať, ale aj to, ktoré z nich sú viac vhodné na leto a ktoré na zimu.
Vďaka fazuliam obsahujú cookiesky kvalitný zdroj bielkovín a mohla som ubrať múku a časť tuku. Ten je samozrejme nositeľom chuti, ale nemusíme to s ním preháňať ani v dezertoch. Banán a ryžový sirup zase elegantne nahradili vajíčko.
Dôležitou súčasťou týchto cookies sú aj pekanové orechy. Ak ich nemáte, dajú sa nahradiť vlašskými. Chuť sušienok bude podobná. Rada ich tiež „vylepšujem“ troškou nasekanej vysokopercentnej horkej čokolády. Síce obsahuje trochu cukru, ale čokolády nedávam veľa, maximálne 1 pásik. Je lepšie, ak ju nenasekáte na úplne drobné kúsky, budete ju viac cítiť.
V tomto recepte som použila tekutú stéviu. Občas ňou dosladím nejaký dezert, ale nikdy ju nepoužívam ako jediné samostatné sladidlo. Vysvetlenie nájdete v tomo mojom článku >>> Slaďte s rozumom a bez následkov
100 g ovsených vločiek (pre bezlepkový variant volíme bezgluténové vločky)
1 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
1 zarovnaná PL kakaa
200 g uvarenej hnedej alebo čiernej fazule
2 PL ryžového sirupu
10-15 kvapiek tekutej stévie
100 g vegan tuku (napríklad Alsan Bio alebo Vegan block)
kúsok horkej čokolády
120 g banánu
80 g pekanových orechov
Vopred si uvarte fazuľu. Môžete ju mať pripravenú aj deň – dva vopred. Robievam to tak, že jej uvarím viac a časť použijem na fazuľovú polievku či iné jedlo a časť si odložím na tieto cookiesky.
Môj tip: Vyskúšajte fazuľu adzuki, ktorá je veľmi zdravá a menej nafukuje. Má mierne sladkú chuť a hodí sa do sladkých receptov.
Tuk vyberte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou cookies. Potrebujeme aby bol mäkký.
Ovsené vločky zmixujte na múku. Pekanové orechy nasekajte nahrubo a vysokopercentnú čokoládu tiež nasekajte na kúsky. Ovsenú múku zmiešajte so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a kakaoom. Potom k ním pridajte nasekané orechy a čokoládu.
V stolnom mixéri vytvorte z uvarenej a odkvapkanej fazule, banánu, ryžového sirupu a stévie hladký krém.
Zmäknutý tuk vareškou dobre vymiešajte, stačí chvíľu. Potom k nemu postupne primiešajte fazuľovú zmes. Keď sa vám všetko pekne spojí, začnite krém postupne pridávať ku suchým ingredienciám. Vznikne husté cesto.
Plech vyložte papierom na pečenie a lyžicou tvarujte z cesta cookies, ktoré zvrchu trochu uhlaďte.
Cookies pečte pri 180 stupňoch približne 30 minút. Potom ich vyberte a nechajte na rošte vychladnúť.
Upečené cookiesky sú chrumkavé a krásne voňavé. Po vychladnutí trochu zmäknú a je lepšie nechať ich na vzduchu, než dávať do uzavretej nádoby.
Dobrú chuť