Oriešky mojej mamy, plnené rumovým vanilkovým krémom už od môjho detstva neodmysliteľne patria k Vianociam. S bratom sme sa vždy „bili“ o posledný kus:) a ich chuť sa nám bude navždy spájať s týmito nádhernými sviatkami.
A tak sme spolu s mojou mamkou pripravili ich verziu bez mlieka a vajec a rafinovaný biely cukor sme nahradili ryžovým sirupom a kokosovým cukrom.
Cesto:
150 g hladkej špaldovej múky
100 g hladkej pšeničnej múky
60 g kokosového cukru
140 g rastlinného tuku (napríklad Alsan bio alebo Vegan block)
70 g mletých vlašských orechov
1 zarovnaná PL mletého ľanu (dala som zlatý, aby cesto nebolo príliš tmavé)
3 – 4 PL studenej vody
1/4 ČL mletej škorice
na špičku noža prášok do pečiva
štipka soli
Plnka:
250 ml rastlinného mlieka neutrálnej chute (dávam ryžové alebo kešu mlieko)
1 zlatý klas (dávam bezlepkový Zlatý klas Dr. Oetker)
2 PL ryžového sirupu
3 PL kokosového cukru
100 g mandľového masla (dávam biele z DM, ale nič sa nestane, ak dáte aj hnedý mandľový krém)
1 PL rumu alebo 2 ČL rumovej arómy
Tuk vyberte z chladničky a nechajte zmäknúť.
Múky preosejte a zmiešajte s ostatnými suchými ingredienciami okrem pomletého ľanu. Ten v menšej miske dobre premiešajte s 3 PL studenej vody. Týmto nahradíte v ceste vajíčko.
Ak by sa vám zdalo, že ľanová zmes je prihustá (hustejšia ako vajíčko), pridajte ešte 1 PL vody. Túto náhradu vajíčka si pripravte pár minút pred pridaním do cesta, aby vám zbytočne nevyschla.
K suchým ingredienciám primiešajte zmäknutý tuk a ľanovú kašičku. Vypracujte kompaktné cesto, ktoré zabaľte do fólie alebo sáčku a nechajte v chladničke odpočívať 2 hodiny.
Cesto vyberte z chladničky a nastavte rúru na 180 stupňov.
Na tanier nasypte kopček polohrubej alebo hrubej múky. Z cesta tvarujte malé guľôčky (o priemere asi 1 cm, ale záleží na veľkosti formičiek). Guľôčku zo spodu ponorte do múky a vložte do formičky. Palcom cesto rozvnomerne roztiahnite po celej formičke, tak aby ste vytvorili pol oriešok s priehlbinou uprostred.
Naplnené formičky ukladajte na plech a pečte pri 180 stupňoch 10 – 12 minút.
Po upečení nechajte pár minút vychladnúť a ešte teplé ich vyklopte na drevené prkienko.
Upečené oriešky si môžete pripraviť aj niekoľko dní vopred. Stačí,ak ich naplníte krémom dva dni pred Vianocami. Krásne zmäknú a budú sa vám rozplývať v ústach.
V polovici rastlinného mlieka dobre rozmiešajte Zlatý klas, ryžový sirup a kokosový cukor. Druhú polovicu priveďte k varu, znížte plameň a prilejte rozmiešané ingrediencie. Za stáleho miešania uvarte hustý krém.
Krém nechajte vychladnúť a občas miešajte. Nemusí byť studený, ale nemal by byť horúci. Následne do neho vmiešajte mandľové maslo a rum alebo rumovú arómu.
Oriešky naplňte krémom. Urobíte to tak, že nožom dáte na jednu polovicu kopček krému a prikryjete druhou polovicou oriešku. Krémom nešetrite, aby neboli oriešky príliš suché.
Hotové oriešky sa klasicky obaľujú v práškovom cukre. Ak sa mu chcete vyhnúť, môžete ich pred podávaním posypať práškovým sladom alebo pomletým kokosovým cukrom.
Dobrú chuť a krásne Vianoce ❤