Sladká raňajková kaša z polenty

Sladka polentova kasa bez lepku, mlieka a cukru

Túto kašu začínam variť s príchodom teplejších dní. Kukurica, z ktorej je polenta vyrobená, má totiž ochladzujúcu energiu. A to najviac zo všetkých obilnín. Preto sa jej v zime vyhýbam, alebo ju kombinujem so pšenom. No z času načas ju v zime pripravujem ako slanú prílohu. Vtedy ju zapekám v rúre s bylinkami a troškou oleja.

Kvalitné sacharidy

Polentová kaša na raňajky vám, okrem dávky cenných vitamínov skupiny B, dodá kvalitné zložité sacharidy, ktoré sa do tela vstrebávajú postupne. Tieto sacharidy potrebujeme a rozhodne by sme ich nemali vylučovať zo svojho jedálnička. Pred 5 rokmi som kompletne zmenila svoj spôsob stravovania. Vtedy som naopak do svojho jedálnička zaradila viac kvalitných zložitých sacharidov v podobe celozrnných obilnín. V priebehu pár týždňov som schudla a svoju váhu si držím aj napriek tomu, že sa mi narodil syn. Nízkosacharidové diéty považujem za nezdravé. Krátkodobý efekt sa dostaví (každá diéta krátko funguje, pretože niečo z jedálnička vyradíme), ale z dlhodobého hľadiska je opatrnosť na mieste.

Prečo karobová poleva?

Polentovú kašu nasladko môžete ochutiť podobne ako klasickú krupicovú kašu. Výborne chutí napríklad so škoricou. My si ale na polentu veľmi radi dávame karobovú polevu. Karob je alternatíva kakaa, z istého pohľadu zdravšia. Narozdiel od kakaa neobsahuje kofeín, ktorý nie je veľmi vhodný pre malé deti. Kakao obsahuje niektoré alergénne látky a alkaloidy, ktoré môžu u citlivejších ľudí vyvolávať hyperaktivitu či dokonca poruchy spánku. V karobe sa nenachádzajú.

Sama som zažila stav, kedy som večer zjedla pol tabuľky vysokopercentnej horkej čokolády a potom som do druhej v noci nevedela zaspať 🙂

V porovnaní s kakaom má karob o dosť menej tuku a je sladší, takže ho už toľko netreba dosladzovať. Ja uprednostňujem horkejšiu a nie príliš sladkú chuť polevy. Preto, ak sa vám bude zdať málo sladká, prispôsobte si ju podľa vlastnej chuti.

Ingrediencie na 2 porcie:

pol hrnčeka polenty (kukuričnej krupice – dávam klasickú, nie instantú)
2 hrnčeky ryžového mlieka
štipka soli

Na podávanie: karobová poleva

1 kopcovitá ČL tmavého karobového prášku
2 ČL mandľového masla
2 ČL jačmenného alebo ryžového sladu (pre bezlepkovú verziu dajte ryžový sirup)
trochu teplého ryžového mlieka na zriedenie

nasekané mandle prípadne iné orechy alebo semienka


Potrebný čas: 35 min

Sladká kaša z polenty bez lepku, mlieka a cukru

Postup:

Ryžové mlieko dáme variť so štipkou soli.

Keď začne vrieť, postupne k nemu vsypeme polentu za stáleho miešania metličkou. Hrniec prikryjeme a na slabom plameni necháme variť asi 30 minút. Počas varenia nemiešame.

Môj tip: Počas chladnejších dní uvarte túto kašu v kombinácii so pšenom, ktoré má viac ohrievajúcej energie. Stačí keď časť, napríklad tretinu alebo polovicu, polenty nahradíte pšenom. No nezabudnite ho pred vložením do hrnca prepláchnuť pod tečúcou vocou. Polentu nepreplachujeme. Ďalej postupujeme rovnako.

Medzitým si pripravíme karobovú polevu. V malej miske dobre vymiešame karob, maslo a slad. Postupne prilievame trochu mierne ohriateho ryžového mlieka až kým dosiahneme požadovanú hustotu. Vymiešame, aby sme získali hladkú konzistenciu polevy.

Uvarenú kašu v hrnci dobre premiešame. Na tanieri polejeme polevou a posypeme nasekanými orieškami alebo semienkami.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Sladká raňajková polentová kaša bez lepku, mlieka a cukru

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.