Turecký bulgur a marinované tofu na póriku

Toto chutné jedlo budete mať hotové do 30 minút. A doplníte si ním všetky zložky, potrebné pre vaše zdravie – zložité cukry, bielkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.

Bulgur som prvý krát ochutnala u „Turka od vedľa“ počas pracovného obeda. Bolo to už dávno, ale skvelý dojem ostal navždy. Bola v ňom chuť, plnosť, šťava. A to bude ten dôvod, prečo mi už iný než turecký bulgur nechutí.

Turecký bulgur je perfektná príloha k suchším pokrmom, pretože sám o sebe je šťavnatý. Takže omáčku už nepotrebuje.

Skvelo sa hodí napríklad k tofu. Tofu je niektorými ľuďmi zaznávané, pretože je zo sóje. No tento tradičný ázijský pokrm sa vyrába tak, aby sa negatíva sóje eliminovali.  Práve naopak, je to veľmi cenný zdroj dobre stráviteľných bielkovín.

Ingrediencie na 2 porcie:

Turecký bulgur
1 hrnček celozrnného bulguru
1 cibuľa
2 PL olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
1 paradajka
2 PL paradajkového pretlaku
2 hrnčeky horúcej vody
umeocot na dochutenie

Tofu na póriku
1 marinované tofu
1 PL sezamového oleja
5 cm kúsok póriku
soľ
mleté čierne korenie

karfiol ako zeleninová príloha


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Začneme bulgurom: V hrnci na osolenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na malé kúsky nakrájanú paradajku a čierne korenie a 1-2 minúty dusíme v prikrytom hrnci. Potom pridáme pretlak, premiešame a po krátkej chvíli pridáme umytý bulgur. Zalejeme 2 hrnčekmi horúcej vody, pomiešame a varíme na miernom ohni, v prikrytom hrnci, 15-20 minút. Po odstavení dochutíme 1-2 PL umeocta. Ak nemáme umeocot, ktorý je slano-kyslý, dáme na začiatku viac soli.

O umeocte sa viac dozviete v tomto článku/recepte >> Chrumkavá polenta so sviečkovou omáčkou a tempehom 

Medzitým ako sa nám varí bulgur, si pripravíme tofu a naparený karfiol, ktorý sa k tomuto pokrmu skvelo hodí. Karfiol naparujeme 7-8 minút, bude mäkký a nerozpadne sa.

Tofu pokrájame na kocky. Na panvičku dáme olej, osolíme a keď je horúci, pridáme na kolieska nakrájaný pórik a tofu. Dochutíme trochou čierneho korenia.  Restujeme niekoľko minút, aby tofu „chytilo“ farbu.

Dobrú chuť

Štítky:
Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.