Letný ovocný crumble

Jednoduchší zákusok z letného ovocia snáď ani neexistuje. A pritom je tak chutný a šťavnatý. Skvelé na ňom je aj to, že ovocie môžeme kombinovať podľa svojej chuti a momentálnych zásob. Posýpku si tiež upravujem podľa toho, čo sa mi ku konkrétnemu ovociu viac hodí.  A tak vlastne zakaždým vznikne originálna dobrota :-) Do posýpky sa výborne hodia aj mandle alebo pekanové orechy.

Moja obľúbená kombinácia sú slivky, marhule a maliny. Ich chuť krásne podporí škorica a vlašské orechy. Táto varianta je poriadne šťavnatá, posýpka sa do nej z časti namočí, ale navrchu ostáva chrumkavá. Do posýpky dávam kokosový cukor, ktorý používam málo. No tu sa úžasne hodí.

Ingrediencie na 6 menších mištičiek:

12 – 14 sliviek (záleží na veľkosti)
8 marhúľ
väčšia hrsť malín (môžete nahradiť černicami alebo nadrobno nakrájanými sladkými jablkami)
štipka soli
javorový (alebo iný) sirup podľa chuti

Posýpka
40 g ovsených vločiek (zvyknem dávať jemné, ale tentokrát som nemala. Vôbec to nevadilo :-))
80 g celozrnnej špaldovej múky
1 PL kokosového tuku
3 PL kokosového cukru (ochutnajte, ak máte radi sladšie, pridajte)
2 hrste nahrubo nasekaných vlašských orechov
1/2 ČL škorice
štipka soli


Potrebný čas: 45 min (z toho pečenie  30 – 35 min)

Postup:

Trúbu nastavíme na 180 stupňov.

Slivky a marhule odkôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme maliny, soľ a sirup. Dobre premiešame.

V miske zvlášť zmiešame všetky ingrediencie na posýpku. Robím to rukou, aby sa tuk rovnomerne rozložil na malé časti.

Do zapekacích mištičiek dáme ovocie takmer po vrch, nasypeme posýpku a dáme piecť. Pečieme 30 – 35 minút, kým posýpka trochu nezhnedne. Ak nemáme mištičky, môžeme použiť aj zapekaciu misku.

Vyberieme a necháme vychladnúť. Crumble je výborný teplý aj studený :-)

Dobrú chuť

Orechy si vždy dopredu umyjem pod studenou tečúcou vodou. Zbavím sa tak možných nečistôt a plesní na povrchu. Ak ich budem tepelne upravovať ako v tomto recepte, nechám ich vysušiť na vzduchu. Ak si ich pripravujem na priamu konzumáciu, dám ich na panvičku a na miernom ohni ich asi 10 minút suším. Občas premiešam. Sú potom ešte zdravšie a omnoho chutnejšie.
Štítky:
Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>

Stiahnite si zdarma e-book

Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.