Chrumkavá polenta so sviečkovou omáčkou a tempehom

Kukuričná polenta je skvelá príloha na leto. Podľa čínskej medicíny má totiž ochladzujúcu energiu a možno práve preto je tak obľúbená v slnečnom Taliansku. V lete ju pripravujem často, a to na rôzne spôsoby. No najobľúbenejšou variantou u nás doma je chrumkavá polenta na rozmaríne. Skvele sa hodí k rôznym omáčkam.

Polenta je vlastne kukuričná krupica. Dá sa kúpiť aj instantná, ktorá je uvarená za pár minút. Ak sa neponáhľam, dávam prednosť klasickej. Tá sa varí zhruba pol hodinky a to bez miešania.

Ak si uvaríte jedlo podľa tohto receptu, z nutričného hľadiska si pripravíte tzv. kompletný tanier, v ktorom budú zastúpené všetky potrebné zložky – zložité sacharidy, bielkoviny, vitamíny i minerály. Už len trochu čerstvej zeleninky a pickles a jedlo bude dokonalé :-)
Ako to funguje si môžete prečítať v tomto >>> ebooku zdarma.

Ingrediencie na 4 porcie:

Polenta
1 hrnček kukuričnej krupice
3,5 hrnčekov vody
soľ
4 PL olivového oleja
4-5 vetvičiek čerstvého rozmarínu

Sviečková omáčka
3 mrkvy
2 menšie petržleny
kúsok zeleru
1 cibuľa
500 ml horúceho zeleninového vývaru alebo horúcej vody
2 PL slnečnicového oleja
soľ
4 guličky nového korenia
3 guličky čierneho korenia
2 bobkové listy
umeocot alebo jablčný ocot na dochutenie

smažený tempeh


Potrebný čas:  40 minút + príprava polenty vopred (40 min)

Postup:

Najprv si pripravíme polentu. Je dobré pripraviť si ju dopredu aby zhustla a dala sa pokrájať. Bežne ju varím aj deň vopred a odložím do chladničky.

Do hrnca dáme vodu, privedieme k varu, znížime plameň na minimum a jemne osolíme. Postupne pridávame krupicu. Keď je všetka v hrnci, opatrne pomiešame, hrniec prikryjeme a varíme 30 minút. Uvarenú polentu premiešame a ešte teplú ju prelejeme do zapekacej misy alebo formy na pečenie aby mala výšku max 3 cm a dala sa rovnomerne pokrájať. Ak sme ju varili deň dopredu, môžeme ju takto pripravenú a vychladenú odložiť do chladničky.

Na sviečkovú omáčku dáme do rozpáleného a osoleného oleja najemno pokrájanú cibuľu. Speníme a pridáme na kúsky pokrájanú koreňovú zeleninku. Chvíľu spolu dusíme, potom pridáme horúci zeleninový vývar alebo vodu. Tekutiny dáme len toľko aby zľahka prekrývala zeleninu, chceme hustú omáčku. Pridáme všetko korenie a varíme do zmäknutia zeleniny (asi 20 minút).

Medzitým, ako sa nám varí omáčka, si opečieme polentu. Na panvicu dáme 2 PL olivového oleja, posolíme a prihodíme 2 vetvičky rozmarínu. Keď je olej horúci, opatrne naň poukladáme kúsky polenty, ktorú sme pokrájali na asi 4 milimetrové obdĺžniky (alebo na iné tvary podľa vašej fantázie :-))

Pečieme dochrumkava z oboch strán a celý postup zopakujeme, až kým nie je opečená všetka polenta.

Keď je zelenina uvarená, vyberieme všetko korenie a zeleninu zmixujeme na hladkú omáčku. Ak ste veľký labužník, pridajte rastlinnú smotanu a krátko prehrejte. Nám omáčka chutí aj bez smotany.  Nakoniec dochutíme umeoctom alebo jablčným octom.

Podávame s tempehom, ktorý sme krátko prehriali na panvičke s minimom oleja. Ak nemáme tempeh, hodí sa aj údené tofu.

Umeocot je moje najobľúbenejšie dochucovadlo. Nie je to ocot v pravom slova zmysle. Má slano-kyslú chuť, takže vďaka nemu môžem používať menej soli pri varení. Dávam ho aj do šalátových zálievok.
Umeocot má veľmi blahodárne účinky na organizmus:
♥ pomáha pri prekyslení organizmu a vyrovnáva pH krvi
♥ má detoxikačné schopnosti
♥ napomáha tráveniu
♥ posiluje imunitu  
Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.