Jemnučké špaldovo-pohánkové palacinky

palacinky bez vajec, mlieka a cukru

Tieto palacinky sú jemnučké a tenučké a môj muž tvrdí, že sú najlepšie :) Ak sa bojíte špecifickej chuti pohánky verte, že ju v palacinkách nebudete cítiť. Pohánková múka sa do palaciniek výborne hodí. Pohánkové palacinky sa robievajú napríklad aj vo Francúzsku a majú názov galettes. Samozrejme, ich tradičný  recept je iný, než tento veganský.

U nás doma palacinky milujeme všetci. Bežne som ich robievala s vajíčkom, aby cesto držalo pohromade. No keď som objavila kúzlo pohánkovej múky, ktorá dokáže krásne spojiť cesto, prestalo byť vajíčko v palacinkách potrebné. Ryžové mlieko zase cesto pekne osladí.

Kúzelná ingrediencia

V poslednej dobe pridávam do cesta aj mletý zlatý ľan, ktorý má tiež schopnosť lepšie pojiť cesto. Ale dávam ho tam hlavne preto, že je skvelým zdrojom omega 3 mastných kyselín, je dobrý na črevá a vďaka fytoestrogénom upravuje hormonálny systém.  Zlatý ľan používam do palaciniek len kvôli farbe, keďže je svetlý. Ale pokojne môžete použiť aj kasický hnedý ľan, nutrične sú rovnaké.

Ingrediencie na približne 8 palaciniek:

500 ml ryžového mlieka
90 g celozrnnej jemne mletej špaldovej múky
5 PL pohánkovej múky
štipka soli
1 PL ryžového sladu alebo sirupu
olej na pečenie (používam kokosový alebo slnečnicový)
1PL mletého zlatého ľanu (možno vynechať)


Potrebný čas: príprava a odpočinok cesta – 30 min, pečenie palaciniek – 20 až 25 min

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme riedke palacinkové cestíčko. Necháme ho zhruba pol hodiny odpočívať.  Palacinky pečieme na nepriľnavej panvici na stredne silnom plameni s troškou oleja. Obraciame opatrne, sú naozaj jemné.

Môj tip: Hotové palacinky môžete naplniť hruškovo-slivkovou pomazánkou bez cukru, ktorú posypte mletými vlašskými orechami. Tie na obrázku sú zdobené malinami a karobovou polevou. Skvelá je tiež čokoládová náplň kedy rozpustíte trochu vysokopercentnej horkej čokolády (dávam až 99% percentnú), jemne dosladíte prírodným sladidlom (hodí sa javorový sirup alebo brezový cukor), necháte trošku vychladnúť a zmiešate s bielym jogurtom. Dávam kokosový.

Dobrú chuť ♥

Štítky:
Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Michaela píše:

    Wau, akože necakala som, ze budu až take dobre. Vyskúšala som už veľa alternatív zdravých palaciniek, ale vzdy mi ich muž alebo syn ofrflali, ze im tam vadí spaldova múka alebo ze sú prosto iné ako klasické. Teraz nie len, ze nikto ani nepipol ale doslova sa nevedeli dojest. A kedže zistili, synovi alergiu na vajíčka tak oddnes už iné ani robiť nebudem

    • Soňa Maléterová píše:

      Miška, to je pre mňa obrovská pocta. Ja ich „musím“ pre mojich dvoch chlapov robiť veľmi pravidelne :) Teším, sa že vám tak chutia!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.