„Monte“ bez mlieka, cukru a éčiek

Zdravý čooládový dezert bez lepku a mlieka

Náš synček ešte nejedol cukor. Nerada by som z neho vychovala závisláka. Viem, že sa k nemu raz aj tak dostane, ale čím neskôr to bude, tým lepšie.  Cukor je totiž droga, viem o tom svoje :-) To ale neznamená, že nedostáva sladké. Má ho každý deň. Deti sladkú chuť veľmi potrebujú, vlastne aj my dospelí. No sladiť sa dá aj inak a oveľa zdravšie.  Viac si o tom môžete prečítať tu >>>

Som presvedčená aj o tom, že ak sa deti naučia na prirodzenú sladkú chuť, teda nie na presladené cukrovinky a nápoje, tak im potom tieto „dobroty“ väčšinou plné éčiek, palmového oleja a samozrejme cukru, nebudú chutiť ani v budúcnosti, keď sa k nim dostanú.

Keďže ja sama sladké milujem, veľmi ma baví vymýšľať si vlastné recepty na sladkosti.  A takto vznikol aj tento jednoduchý recept na čokoládový krém alá „Monte“. Používam v ňom ryžové mlieko, ktoré má vďaka fermentácii prirodzene sladkú chuť a krásne osladí pšenovú kašu.  Na dosladenie krému používam ryžový slad nemeckej značky Arche.  Je skvelý.

Pšeno robí dobre nášmu žalúdku a pankreasu, preto je veľmi vhodné pre diabetikov. Je bezlepkové a obsahuje veľa minerálov, čo z neho robí najmenej kyselinotvornú obilninu.

Ingrediencie na 4 porcie:
100 g pšena
500 ml ryžového mlieka (napríklad z DM)
100 ml vody
štipka soli
vanilkový lusk
2-3 PL ryžového sladu alebo sirupu (ak pre vás bude krém málo sladký, pridajte)
3 PL mandľového masla (použila som biele z DM)
1 PL kvalitného kakaa


Potrebný čas: 35 min

Postup:
Pšeno uvaríme v ryžovom mlieku a vode so štipkou soli a vnútrom vanilkového lusku. Varíme zhruba 25 minút. Potrebujeme, aby vznikla nie veľmi tuhá kaša, v ktorej je pšeno poriadne rozvarené, aby sa dalo rozmixovať na hladký krém. Ak sa Vám bude zdať kaša príliš tuhá, pridajte radšej trochu ryžového mlieka. Uvarenú  a ešte horúcu kašu dáme do mixéru (blenderu), pridáme ostatné ingrediencie  a mixujeme na hladučký krém. Počas mixovania  ho bude potrebné pár-krát  premiešať.

Hotový krém prelejeme do mištičiek a necháme vychladnúť.

Dobrú chuť ♥

Zdravý čooládový dezert bez lepku a mlieka

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.