Náš synček ešte nejedol cukor. Nerada by som z neho vychovala závisláka. Viem, že sa k nemu raz aj tak dostane, ale čím neskôr to bude, tým lepšie. Cukor je totiž droga, viem o tom svoje :-) To ale neznamená, že nedostáva sladké. Má ho každý deň. Deti sladkú chuť veľmi potrebujú, vlastne aj my dospelí. No sladiť sa dá aj inak a oveľa zdravšie. Viac si o tom môžete prečítať tu >>>
Som presvedčená aj o tom, že ak sa deti naučia na prirodzenú sladkú chuť, teda nie na presladené cukrovinky a nápoje, tak im potom tieto „dobroty“ väčšinou plné éčiek, palmového oleja a samozrejme cukru, nebudú chutiť ani v budúcnosti, keď sa k nim dostanú.
Keďže ja sama sladké milujem, veľmi ma baví vymýšľať si vlastné recepty na sladkosti. A takto vznikol aj tento jednoduchý recept na čokoládový krém alá „Monte“. Používam v ňom ryžové mlieko, ktoré má vďaka fermentácii prirodzene sladkú chuť a krásne osladí pšenovú kašu. Na dosladenie krému používam ryžový slad nemeckej značky Arche. Je skvelý.
Pšeno robí dobre nášmu žalúdku a pankreasu, preto je veľmi vhodné pre diabetikov. Je bezlepkové a obsahuje veľa minerálov, čo z neho robí najmenej kyselinotvornú obilninu.
Ingrediencie na 4 porcie:
100 g pšena
500 ml ryžového mlieka (napríklad z DM)
100 ml vody
štipka soli
vanilkový lusk
2-3 PL ryžového sladu alebo sirupu (ak pre vás bude krém málo sladký, pridajte)
3 PL mandľového masla (použila som biele z DM)
1 PL kvalitného kakaa
Potrebný čas: 35 min
Postup:
Pšeno uvaríme v ryžovom mlieku a vode so štipkou soli a vnútrom vanilkového lusku. Varíme zhruba 25 minút. Potrebujeme, aby vznikla nie veľmi tuhá kaša, v ktorej je pšeno poriadne rozvarené, aby sa dalo rozmixovať na hladký krém. Ak sa Vám bude zdať kaša príliš tuhá, pridajte radšej trochu ryžového mlieka. Uvarenú a ešte horúcu kašu dáme do mixéru (blenderu), pridáme ostatné ingrediencie a mixujeme na hladučký krém. Počas mixovania ho bude potrebné pár-krát premiešať.
Hotový krém prelejeme do mištičiek a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť ♥