Ak by som mala dať komukoľvek len jednu radu o zdravom varení, bola by to táto: Naučte sa pripravovať zeleninový vývar. Vytvorte si návyk, vďaka ktorému ho budete mať vždy v chladničke. Budete mať zdravý základ pre polievky, omáčky a všetky ostatné jedlá, kde sa pridáva tekutina.
Okrem toho, že polievka alebo omáčka z vývaru chutia oveľa lepšie, je to vitamínová a minerálová bomba. Nerobím si doma totiž len taký hocijaký vývar. Varím si zeleninový vývar s morskou riasou. Tá mu dodá poriadnu extra dávku minerálnych látok a to vo forme, ktorá je pre naše telo veľmi dobre vstrebateľná.
Bojíte sa, že vývar bude mať morskú chuť? Naozaj nemusíte, počas varenia to síce môže voňať po mori, ale hotový vývar chuť rias nepreberie.
Viac sa o morských riasach dozviete v tomto mojom článku >>>Morské riasy-poklad z hlbočín
Urobiť si domáci zeleninový vývar je veľmi jednoduché. Naviac si ho môžete urobiť do zásoby ešte na ďalšie 2 dni a skladovať v chladničke, napríklad v zaváracích fľašiach. Dlhšie ako 3 dni ho ale neskladujte, radšej si uvarte nový.
Do hrnca dáme rôznu zeleninu alebo odrezky zo zeleniny, ktoré sme si odložili počas predchádzajúcich dní pri varení. Používame všetky časti zeleniny, teda aj vňate, semienka, listy, šupky. Samozrejme, poriadne vyumývané v studenej vode. Zelenina môže byť aj zvädnutá, len nikdy nie nahnitá alebo plesnivá. Takúto zeleninu bez milosti vyhodíme, pretože nám veľmi škodí. Nepomôže ani to, keď plesnivú časť odrežeme.
Do vývaru vždy dávam mrkvu, zeler, zelerovú alebo petržlenovú vňať, cesnak a cibuľu. Ostatné druhy zeleniny dávam podľa momentálnych zásob. Napríklad hlúbik z brokolice, kapustný list, stopkový zeler, fenikel, vnútro tekvice aj so semienkami, šupky z kalerábu a podobne. Môžete tiež prihodiť vaše obľúbené korenie v celku (napríklad pár guliek čierného korenia či bobkový list. Krásnu vôňu mu dodá bylinka ligurček).
Na jar je veľmi prospešné pridávať do vývaru aj divoké rastlinky, ktoré nájdete na záhradke alebo na prechádzke. Napríklad púpavu, žihľavu, medvedí cesnak a podobne. Pokojne pridajte celú rastlinku aj s korienkom. Z morských rias je v jarnom období najvhodnejšia Wakame, ktorá podporuje pečeň a čistí krv. O tom, prečo je fajn postarať sa na jar práve o pečeň sa dočítate v tomto článku >>> 7 tipov ako sa vyhnúť jarnej únave a načerpať energiu
K zelenine pridáme kúsok sušenej morskej riasy. Na 2 litre vývaru stačí tak 5-6 centimetrový kúsok alebo 1 PL ak sa jedná o riasu, ktorá nie je v celku. Morská riasa tu hrá skutočne dôležitú rolu. Nielenže nám dodá potrebné minerály, ale dokáže z nášho tela odvádzať škodliviny a to vrátane rádioaktívnych látok. Ak s riasami nemáte skúsenosť, odporúčam riasu Wakame alebo Arame. Dajú sa kúpiť v zdravej výžive a sáčok vám vydrží dlho, takže sa nebojte prvotnej investície.
Zeleninu a riasy zalejeme studenou vodou a pomaly na veľmi miernom plameni varíme 15 – 60 minút. Podľa toho, aký silný vývar chceme mať. Všeobecne platí, že v lete sa varí kratšie a v zime dlhšie. V zime ho môžete pokojne variť aj 2 hodiny.
Keď je vývar uvarený, zeleninu vyberieme a vyhodíme alebo použijeme na fašírky či nátierku. Ale okrem vlákniny v nej už nie je nič prospešné. Zato riasu si odložíme bokom a potom použijeme pri ďalšom varení. Môžeme ju nadrobno nakrájať a pridať do polievky alebo omáčky, prípadne zjesť len tak k hlavnému jedlu.
Aby chémia správne fungovala a zo zeleniny a riasy sa do vývaru dostalo čo najviac živín, pamätajte na tieto zásady:
♥ zeleninu aj riasu dávame do studenej vody
♥ vývar varíme bez soli na slabom plameni
♥ hotový vývar pridávame do jedla vždy horúci
A ešte jedna moja skúsenosť na záver: Keď som čakala nášho synčeka, robila som si takmer denne rôzne zeleninové polievky s takýmto vývarom. Pravidelne som si dávala zisťovať, či mám v tele dostatok vitamínov a minerálov a počas celého tehotenstva som nemusela brať žiadne doplnky a to ani železo, ktoré sa tehotným ženám dáva úplne bežne. Takže tento vývar je skutočne malý zázrak :-) Verím, že si ho obľúbite tak ako ja a budem rada, ak mi dáte vedieť.
Veľa zdravia a nech sa vám dobre varí :-)
Je mozne odrezk zo zeleniny davat do mraznicky a urobit potom vyvar?
Je, ale snažila by som sa častejšie robiť vývar z odrezkov, ktoré máte v chladničke. V uzavretej nádobke vydržia v pohode 3-4 dni. Mrazenie je z pohľadu TČM silná jinová energia a my hlavne v zime chceme dostať do tela viac tej Jangovej (ohrievajúcej). Ale neberte to ako dogmu, hlavne aby to nebol extrém, že všetko mrazíte :)
Dobrý deň, prosim Vás a to naozaj bez soli ten vývar? Ci potom ju pridáte? Lebo asi taky bez soli by nám nechutil ďakujem
Dobrý deň, áno celý vývar sa varí bez soli, tak sa do neho zo zeleniny dostane oveľa viac minerálov. A dosolíte si ho potom v rámci jedla, kam vývar pôjde (polievka, omáčka) alebo ak budete vývar len tak popíjať, tak tú porciu, ktorú idete vypiť jemne osolíte a ideálne na konci po odstavení ešte dosolíte miso pastou, ktorá to zdravo dochutí, pridá enzýmy a probiotiká. Dáva sa pol lyžičky na 1 porciu. Ak ju nemáte, tak tento krok vynechajte. Pozor, miso sa už nevarí, dáva sa po odstavení.