Táto kaša je naozaj jednoduchá a rýchla na prípravu, ale zároveň skvelá na chuť a plná živín. Červená šošovica je geniálna strukovina:
120 g červenej šošovice polenej, lúpanej
1 väčšia mrkva
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 PL olivového oleja
1/3 ČL morskej soli
pár kvapiek citrónovej šťavy
citrónové korenie (ak nemáte, dajte biele alebo čierne korenie)
1/3 ČL mletej kurkumy
sušená bazalka
300 – 400 ml horúceho vývaru alebo vody
Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte speniť do oleja rovno so soľou.
Očistite mrkvu a cesnak. Mrkvu nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
K spenenej cibuli primiešajte popučený cesnak a minútu restujte na miernom ohni. Potom pridajte nastrúhanú zeleninu, korenie a citrónovú šťavu a premiešajte.
Vsypte poriadne prepláchnutú a odkvapkanú červenú šošovicu, zamiešajte a prikryté duste 5 minút. Občas premiešajte aby sa zmes nepripálila.
Zalejte horúcou tekutinou a prikryté duste na miernom plameni 20 minút. Občas kašu zamiešajte. Ak by sa vám zdala na konci príliš riedka, nechajte ju dôjsť v otvorenom hrnci.
Kaša chutí výborne s kváskovým chlebíkom, ale hodia sa k nej aj obilné placky, jačmenné krúpy či ryža.
Nezabudnite ju doplniť niečím zeleným, napríklad vňaťou, jarnou cibuľkou, lístkami šalátu alebo klíčkami. Ja si ju ešte zľahka sypem sezamovými alebo slnečnicovými semienkami.
Dobrú chuť ♥
Vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty z červenej šošovice:
Dobry den, moja zena tento recept vyskusala a chcem povedat ze mi vobec nechutil. Bazalka a kurkuma naozaj za mna nejdu k sebe.
Sto ľudí, sto chutí :) To je v poriadku.