Jednoduchá kaša z červenej šošovice a mrkvy

Táto kaša je naozaj jednoduchá a rýchla na prípravu, ale zároveň skvelá na chuť a plná živín. Červená šošovica je geniálna strukovina:

  • je uvarená do 20 minút
  • je výborne stráviteľná
  • má minimum tukov, veľa vlákniny a veľmi dobrý pomer bielkovín
  • dodá vám veľmi dôležité vitamíny skupiny B (kyselinu pantoténovú – B5, B6, kyselinu listovú – B9) ale aj vitamín A
  • obsahuje aj minerálne látky ako železo, fosfor a draslík
  • výborne zahustí zeleninovú polievku, je skvelá do omáčok a urobíte z nej aj nátierku

Ingrediencie na 2 menšie porcie:

120 g červenej šošovice polenej, lúpanej
1 väčšia mrkva
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 PL olivového oleja
1/3 ČL morskej soli
pár kvapiek citrónovej šťavy
citrónové korenie (ak nemáte, dajte biele alebo čierne korenie)
1/3 ČL mletej kurkumy
sušená bazalka
300 – 400 ml horúceho vývaru alebo vody


Potrebný čas: 25 minút

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte speniť do oleja rovno so soľou.

Očistite mrkvu a cesnak. Mrkvu nastrúhajte na hrubšom strúhadle.

K spenenej cibuli primiešajte popučený cesnak a minútu restujte na miernom ohni. Potom pridajte nastrúhanú zeleninu, korenie a citrónovú šťavu a premiešajte.

Vsypte poriadne prepláchnutú a odkvapkanú červenú šošovicu, zamiešajte a prikryté duste 5 minút. Občas premiešajte aby sa zmes nepripálila.

Zalejte horúcou tekutinou a prikryté duste na miernom plameni 20 minút. Občas kašu zamiešajte. Ak by sa vám zdala na konci príliš riedka, nechajte ju dôjsť v otvorenom hrnci.

Kaša chutí výborne s kváskovým chlebíkom, ale hodia sa k nej aj obilné placky, jačmenné krúpy či ryža.

Nezabudnite ju doplniť niečím zeleným, napríklad vňaťou, jarnou cibuľkou, lístkami šalátu alebo klíčkami. Ja si ju ešte zľahka sypem sezamovými alebo slnečnicovými semienkami.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty z červenej šošovice:

Indický šošovicový guláš

Výborná omáčka zo zeleniny a červenej šošovice

Nátierka z červenej šošovice a sušených paradajok

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Miroslav píše:

    Dobry den, moja zena tento recept vyskusala a chcem povedat ze mi vobec nechutil. Bazalka a kurkuma naozaj za mna nejdu k sebe.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.