Ak si chcete na raňajky či nedeľný brunch dopriať neskutočne dobrú mňamku, urobte si tieto francúzske toasty. Ale len výnimočne :-) Aj vegan jedlo totiž može byť celkom nezdravé a poriadne kalorické. Takých tu u mňa na blogu veľa nenájdete, ale občas sa potrebujeme aj trochu rozmaznávať, nie?
Francúzske toasty (nevegánske) mi prvý krát, už pred rokmi, pripravil môj manžel. Ochutnal ich v Hong-Kongu na pracovnej ceste a bol nadšený. A ja potom tiež. V priebehu rokov sa naše stravovanie posunulo trochu inde a mňa napadlo vymyslieť verziu bez vajíčok, teda vegánsku. Je to naozaj jednoduchá záležitosť.
Rovnako chutné budú z klasického toastového chleba (pozor na zloženie, ak ich naozaj chcete vegánske), ako aj z poctivého kváskového chlebíka. Len by nemal byť príliš tuhý, plný semienok a hrubo nakrájaný.
4 krajce toastového chleba
200 ml mandľového mlieka
1 PL mletých ľanových semienok
štipka soli
štipka mletej kurkumy
olej vhodný na vyprážanie (neodporúčam olej s výraznou arómou, ako je olivový)
2 ČL arašidového masla
javorový sirup podľa chuti
zopár pekanových orechov
čučoriedky alebo iné ovocie (nemusí byť)
Mlieko zmiešame s pomletými semienkami, soľou a kurkumou. Do mliečnej zmesi nakrátko namočíme chlebíky z oboch strán a hneď vložíme do rozpáleného oleja. Krátko opečieme z obidvoch strán a potom zľahka papierovou utierkou odsajeme prebytočný tuk.
Dva opečené krajce natrieme arašidovým maslom a prikryjeme ich ďalším opečeným chlebom.
Navrch dáme orechy a ovocie a podľa chuti polejeme javorovým sirupom.
Dobrú chuť