Tento jednoduchý koláč je, verím, veľmi chutnou kombináciou čokolády a hrušiek. Cesto má ideálnu konzistenciu, nie je príliš mokré ani suché. Lieskové oriešky, ktoré pridávam do cesta mu dodávajú ešte lepšiu chuť. A nahrubo nasekané lieskovce navrchu mu zas dodávajú na chrumkavosti.
Do tohto koláča dávam aj trošku mletého kardamomu. Je to pomerne vzácne a nie lacné korenie, ktoré chuť koláča ešte o niečo pozdvihne. Ak ho nemáte, nemusíte sa báť, koláč vám bude chutiť aj tak.
Suché ingrediencie:
150 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej
75 g pohánkovej múky
30 g kvalitného kakaa
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
mletá vanilka alebo vanilková aróma (arómu pridajte k mokrým ingredienciám)
1/4 ČL mletého kardamomu (ak nemáte vynechajte)
2 PL mletých lieskovcov (namlela som výborné blanšírované a nasucho pražené lieskovce od Svět plodů)
Mokré ingrediencie:
170 ml ryžového mlieka
1 ČL jablčného octu
100 ml ryžového sirupu (môžete ho nahradiť 100 g kokosového alebo brezového cukru, ale dajte o 100 ml viac ryžového mlieka)
80 ml javorového sirupu
80 ml slnečnicového oleja vhodného na pečenie (dávam dezodorizovaný)
2 – 3 menšie hrušky
hrsť nahrubo nasekaných lieskových orieškov
Rúru zapnite na 180 stupňov.
Tortovú formu vymažte tukom a spodok ešte vyložte papierom na pečenie.
V samostatnej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie. Múky a kakao preosejejte aby boli nadýchanejšie.
V inej miske najprv primiešajte k ryžovému mlieku jablčný ocot a nechajte 5 minút postáť. Potom pridajte ostatné mokré ingrediencie a dobre premiešajte.
K suchým ingredienciám postupne vmiešajte mokré. Miešajte metličkou a čo najviac zľahka.
Hrušky rozrežte na polovice, vyberte stred s jadierkami a ošúpte. Polovicu hrušiek nakrájajte na tenké kúsky veľké asi 1 x 1 cm. Opatrne ich primiešajte do cesta a cesto rovnomerne rozvrstvite do tortovej formy.
Ostatné polovice hrušiek nakrájajte na čo najtenšie plátky a nechajte ich pri sebe. Navrstvite ich na cesto vo forme. Na voľné miesta kde nie sú hrušky rozvrstvite nahrubo nasekané lieskové oriešky.
Koláč pečte približne 45 minút v strede rúry. Ja ho po 30 minútach prekladám do nižšej časti, ale to býva pomerne individuálne, moja rúra slabšie pečie zo spodu.
Či máte koláč upečený zistíte klasicky tak, že do neho strčíte špáradlo. Ak sa naň neprilepí cesto, je koláč upečený.
Po upečení ho nechajte 10 minút chladnúť vo forme a potom ho opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
Dobrú chuť ♥