Šafranové rizoto s pečenou tekvicou

Máte radi talianske rizoto? Krémové, lahodné a jemné…mňam :-) Presne takéto rizoto sa dá pripraviť aj z čisto rastlinných zdrojov. Keď nám náš kamarát Peťo pred rokmi uvaril rizoto s pečenou tekvicou, hneď sme sa do neho zamilovali. Niet sa čomu diviť, naučil sa to priamo od Taliana.

Kedže sa snažím variť bez mäsa, mlieka a vajec, aj toto rizoto som si podľa toho prispôsobila.  Na chuti mu to neubralo. Zato je ľahšie stráviteľné a obsahuje len minimum nasýtených mastných kyselín, ktoré nie sú bohviečo pre naše zdravie.
A navyše je v ňom tak zdravý a cenený šafran.

Šafran, zlato medzi korením

Šafran sa považuje za najdrahšie korenie. Na druhej strane, má veľmi pozitívne účinky na zdravie a do jedla ho dávame len trošku. Ak ho nemáte, môžete si toto rizoto uvariť aj bez neho.

Ako nám šafran prospieva?
♥ podporuje trávenie
♥ pôsobí ako prírodné antidepresívum
♥ znižuje cholesterol
♥ pomáha pri dýchacích problémoch
♥ podporuje obranyschopnosť
♥ dokáže mierniť kŕče

Ingrediencie na 2 porcie:

Rizoto:
250 g ryže na talianske rizoto (použila som Arborio)
2 PL olivového oleja
1 menšia cibuľa
1 väčší strúčik cesnaku
1,5 dcl bieleho vína
1/2 ČL šafranu
soľ
0,6-0,7 l zeleninového vývaru alebo horúcej vody
1 kocka zeleninového bujónu (použila som bio bujón bez droždia)
2 dcl ryžovej smotany
1 čl bielej miso pasty miso shiro (môžete vynechať)
1 PL lahôdkového droždia

Pečená tekvica:
250 g ošúpanej muškátovej tekvice (môžete použiť aj maslovú)
1 PL slnečnicového oleja na pečenie
soľ
mleté čierne korenie
sušený tymián


Potrebný čas: 40 min

Postup:

Najprv dáme piecť tekvicu. Trúbu nastavíme na 200 stupňov.  Tekvicu nakrájame na približne 1,5 centimetrové kúsky a dáme do pekáča. Pridáme olej, podľa chuti osolíme a dochutíme trochou čierneho korenia a tymiánu. Dobre premiešame a dáme piecť  na 25 -30 minút, kým nebude mäkká.

Zeleninka sa nám pečie a my sa pustíme do rizota.

Najprv si pripravíme horúci vývar alebo vodu, do ktorého dáme rozpustiť zeleninový bujón. Potom na mierne posolenom olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme ryžu a krátko pražíme. Prilejeme víno a necháme ho za stáleho miešania vsiaknuť do ryže. Následne k ryži pridáme šafran a prilejeme naberačku vývaru s bujónom.

Ak sa tekutina vstrebe, prilejeme ďalšiu naberačku a premiešame. Takto pokračujeme až kým nie je ryža uvarená, ale nie rozvarená. Mala by ostať  tzv. „al dente“, alebo na skus. Tento proces trvá asi 20-25 minút, v závislosti od druhu ryže. Od talianskeho rizota radšej neodchádzajte, potrebuje pravidelne miešať.

Aby sme docielili krémovú chuť rizota bez syra, zmiešame ryžovú smotanu s lahôdkovým droždím. Ak máte miso pastu, pridajte aj túto.  Zmes pridáme do práve odstavenej ryže (miso sa nevarí, aby sa zachovali cenné látky). Dobre premiešame a prikryté necháme 2 minúty odpočívať.

Nakoniec k ryži pridáme upečenú tekvicu a podávame.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ste na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.