Keď sa krémová jemnosť avokáda spojí s chrumkavou sviežosťou čerstvo nastrúhanej cukety, vznikne nátierka, ktorá chutí ako letný deň na tanieri. Avokádo dodá telu zdravé tuky a vitamíny pre krásnu pleť a silné srdce, cuketa zase odľahčí, osvieži a poteší trávenie. Nie je to len samostatné jedlo – výborne sa hodí ako nátierka na chlieb či pečivo, ale aj ako svieži dip pri posedení s priateľmi, napríklad k tortila chipsom. Stačí pár minút a máš na stole ľahké, výživné jedlo, po ktorom sa budeš cítiť skvelo – bez pocitu ťažoby.
Súčasťou tohoto jedla je umeocot. Ak ho ešte nepoznáte, veľmi vám odporúčam navštíviť obchod so zdravou výživou a pozrieť sa po ňom. Nielenže dokáže krásne vylepšiť chuť jedál (má kyslo-slanú chuť), ale má aj zdravotné benefity a podporuje trávenie. Viac sa o jeho využití dočítate v tomto mojom článku o zdravých ochucovadlách.
1 väčšie dozreté avokádo
2 kopcovité čajové lyžičky tatarky (cca 20 g)
50 g čerstvej cukety ( stred so semienkami vynecháme)
1/4 červenej cibule
1 PL umeoctu
1 strúčik cesnaku
trošku soli (pozor, umeocot je slano-kyslý, preto naozaj len trošku)
mleté korenie (nemusí byť)
Cuketu nastrúhame na väčšom strúhadle (ako na placky) a zasypeme trochou soli. Necháme postáť a medzi tým nakrájame cibuľku na čo najmenšie kúsky. Ak cuketa pustí šťavu, zlejeme ju a pridáme k nej cibuľku.
Avokádo ošúpeme, dáme do mixovacej nádobky spolu s tatarkou a umeoctom. Zmixujeme na krémovú konzistenciu. Ak nemáte mixér, zvládnete to aj pomocou vidličky. Najprv avokádo rozmačkajte a potom primiešajte ostatné ingrediencie. Dôležité je, aby bolo avokádo dozreté a malo konzistenciu zmäknutého masla.
Primiešame popučený cesnak a korenie a pridáme k cuketovo-cibuľkovej zmesi.
Podávame ideálne čerstvo pripravené na chlebe, k tortile alebo ako dip k torila chipsom. Hodí sa aj ku grilovanému jedlu.
Dobru chuť ♥
Vyskúšajte aj ďalšie sezónne recepty s cuketou: