Jarný karfiolový krém s pórom

Jar klope na dvere a tak som pre vás pripravila nový recept na chutnú, zdravú odľahčenú polievku. Je totiž najvyšší čas ubrať na ťažkých a hutných jedlách a pridať na tanier všetko, čo nám dodá energiu, odľahčí trávenie a pomôže pečeni nabrať po zime druhý dych.

Pečeň je na jar na vrchole svojich síl. Prečo? V zime jeme ťažšie a mastnejšie jedlá, celkovo jeme viac a menej sa hýbeme. Okrem toho bývame chorí a tak pečeň zaťažujeme liekmi a inými látkami.  Keďže je pečeň hlavný detoxikačný a metabolický orgán, má dlhé studené mesiace čo robiť. Preto jej s prichádzajúcou jarou vždy venujem viac pozornosti a mením zloženie aj úpravu jedál. Uberám tuky, varím častejšie inak, kratšie a pridávam suroviny (vybrané druhy zeleniny, obilniny, strukoviny, semienka..), ktoré podporujú jej regeneráciu a jej funkcie.

Ingrediencie:

1 menší karfiol
1 pór (zelená aj biela časť)
2-3 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 ČL soli
čierne korenie
3 PL lahôdkového droždia
100 ml ovsenej smotany
500-600 ml horúceho vývaru alebo vody (dajte toľko, aby bola tekutina tesne pod úrovňou zeleniny)
muškátový oriešok (možno vynechať)

Na podávanie:

niečo zelené – napríklad mungo klíčky, jarná cibuľka alebo petržlenová vňať
niečo chrumkavé – slnečnicové semienka, mandle, lieskové orechy, orestovaný cícer


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Pór umyjeme, odrežeme koreň a zbavíme ho vrchných zelených listov. Do polievky použijeme celú bielu časť a asi polovicu zelenej časti.

Karfiol umyjeme a rozoberieme na neveľké ružičky, stredný hlúbik odstránime.

Cesnak ošúpeme a nasekáme.

Do hrnca dáme olivový olej so soľou, zohrejeme a pridáme pórik. Asi dve minúty restujeme, potom pridáme cesnak a karfiol.
Okoreníme mletým čiernym korením, prikryjeme a 2 – 3 minúty dusíme.

Zalejeme horúcou tekutinou tak, aby bola pár mm pod úrovňou zeleniny, krém má byť hustý. Ak by bol príliš hustý, môžeme ho zriediť na konci.

Prikryjeme a varíme na miernom ohni okolo 8- 10 minút, kým je karfiol mäkký. Nevaríme zbytočne dlho, aby v zelenine ostalo čo najviac vitamínov.

Potom pridáme smotanu a lahôdkové droždie. Smotany netreba veľa, stačí 100 ml na zjemnenie. Povaríme spolu ešte minútu, odstavíme a pomocou tyčového mixéru zmixujeme na krém.

Ochutnáme a môžeme jemne dochutiť čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

Na tanieri ozdobíme niečim zeleným a niečim chrumkavým.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.