Tento šalát na podporu imunity je z varenej cvikly a červenej cibule. Spolu s kvalitným olivovým olejom lisovaným za studena, petržlenovou vňaťou a super zdravým umeoctom sa postará o poriadnu dávku vitamínov pre vaše zdravie. Navyše výborne chutí, je svieži a podporí vaše trávenie. No nie je to plnohodnotné jedlo. Odporúčam vám dať si ho pred hlavným jedlom ako „starter“ alebo ako prílohu k bielkovine podľa vašej chuti.
MÔJ TIP: Namiesto čerstvej červenej cibule, dajte do šalátu fermentovanú červenú cibuľu. Je jemnejšia, skvelo chutí a je lepšie stráviteľná. Fermentáciou sa obsah jej vitamínov a ďalších cenných látok nestráca, práve naopak. Zároveň tak podporíte aj svoj črevný mikrobióm, keďže vďaka fermentácii mu doprajete zdravé baktérie.
Naučte sa so mnou fermentovať (teda kvasiť) nielen červenú cibuľu ale aj ďalšie druhy zeleniny a ich zmesi. Je to jednoduchý a lacný spôsob ako mať na tanieri viac vitamínov, enzýmov a probiotík každý deň. Podporte zdravie vás a celej vašej rodiny. Všetko vám názorne ukážem v mojom video kurze >>> Kvasená zelenina krok za krokom.
1 menšia cvikla
1/2 menšej červenej cibule, odporúčam fermentovanú, ktorú si jednoducho pripravíte doma podľa môjho kurzu kvasenia
1 – 2 PL umeoctu (ak nemáte fermentovanú cibuľku, tak dajte 2 lyžice, inak postačí jedna)
1 PL olivového oleja lisovaného za studena
trochu citrónovej šťavy (dávajte po troškách podľa chuti)
1 ČL prírodného sladidla (dávam čakankový sirup, ktorý obsahuje minimum cukru, ale môžete dať aj iné)
mleté čierne korenie
poriadna hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
Cviklu umyte a daje ju variť v celku neošúpanú. Trvá to 40-45 minút. Ak by ste robili 2 porcie a mali väčšiu cviklu, vyhraďte si aspoň 1 hodinu.
Medzitým ako sa cvikla varí namarinujte červenú cibuľu. Ak máte kvasenú červenú cibuľu, dajte množstvo zodpovedajúce približne polovici cibule do hlbokého taniera. Pridajte jednu lyžicu umeoctu, olivový olej, mleté čierne korenie a prírodné sladidlo. Premiešajte a pridajte asi 1 čajovú lyžičku najemno nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného citrónu. Nechajte odpočívať kým sa cvikla uvarí.
Ak nemáte fermentovanú červenú cibuľu, postup zopakujte, ale dajte o lyžicu viac umeoctu. Čerstvá nefermentovaná cibuľa potrebuje dlhšie marinovanie aby bola jemnejšia. Môžete si ju pripraviť aj 2 hodiny vopred.
Uvarenú cviklu ochlaďte v studenej vode. Cvikla nemusí byť v šaláte studená, práve naopak je žiadúce aby bola mierne teplá a neochladzovala vás. Nakrájajte ju na menšie kúsky veľké približne 2 cm a tenké 2 mm.
Nasekajte si petržlenovú vňať. Robím to tesne pred podávaním.
Cviklu spolu s vňaťou primiešajte k namarinovanej cibuľke. Nakoniec šalát dokončite citrónovou šťavou. Pridajte jej len trochu a ochutnajte. Chuť si vylaďte podľa seba. Nechajte chvíľu odpočívať aby sa prepojili chute.
Dobrú chuť ♥