Grécky šalát s pomaly pečenou paprikou a cícerom

Tento šťavnatý šalát plný chutí si zamilujete. Takéto jedlá sú ideálne na leto, pretože vás neprehrievajú, no zároveň vám dodajú všetky potrebné živiny dôležité pre rovnováhu vášho tela. Štíhle  a zdravé telo nie je o diétach, ale o dlhodobej rovnováhe.

Vyskúšajte aj ďalšie skvelé letné recepty, vďaka ktorým budete štíhle aj bez hladu. Medzi najpopulárnejšie patrí letný osviežujúci šošovicový šalát  alebo cestovinovo-cícerový šalát s tahini dresingom.

Ingrediencie na 2 porcie:

2 červené papriky mäsité
6 strúčikov cesnaku
2 PL olivového oleja
soľ na posypanie papriky
300 g uvareného cíceru (to je približne 100 g neuvareného)
1/2 cibule (biela alebo červená)
8 cherry paradajok
červené olivy bez kôstok (najlepšie druh Kalamata)

Na marinádu:
2 PL olivového oleja
1 PL umeoctu
1 ČL červeného vinného octu (ak nemáte, dajte balsamikový alebo o lyžičku viac umeoctu)
2 PL citrónovej šťavy
1/4 – 1/3 ČL soli
1 ČL čakankového sirupu
mleté korenie
1/2 ČL sušeného oregana
1 – 2 čerstvé lístky bazalky nasekané

Na podávanie:
niekoľko lístkov bazalky
syr Feta alebo jeho vegan náhrada


Potrebný čas: 70 minút

Postup:

Cícer uvarte vopred, pokojne aj deň pred prípravou šalátu. Pred varením ho namáčajte aspoň 10 hodín. Môžete použiť aj sterilovaný cícer, ale odporúčam nájsť v skle.

Rúru nastavte na 150 stupňov.

Papriky umyte, zbavte jadierok a pozdĺžne nakrájajte na plátky široké 1 cm. Cesnak ošúpte, väčšie strúčiky prerežte na polovicu. Dajte ho spolu s paprikou na plech a rovnomerne rozprestrite po plechu. Pokvapkajte asi 2 lyžicami olivového oleja a mierne osoľte.

Pečte 45 minút a potom znížte na 140 stupňov a pečte ešte 10-15 minút. V priebehu pečenia dvakrát papriky a cesnak premiešajte.

Kým sa papriky pečú, pripravte si marinádu. Zmiešajte všetky ingrediencie a ochutnajte. Ak treba, pridajte ešte trošku čakankového sirupu, ale myslite na to, že marináda by mala byť viac kyslá ako sladká.

Do väčšej misy vložte dobre odkvapkaný cícer, na jemné plátky nakrájanú cibuľu a na polovice nakrájané paradajky. Zalejte marinádou a dobre premiešajte. Nechajte marinovať kým sa upečú papriky. Občas premiešajte aby sa chute dobre prepojili a všetky kúsky dobre nasiakli marinádou.

Po upečení nechajte papriky mierne vychladnúť a pridajte ich do misy k šalátu. Primiešajte aj olivy.

Na tanieri posypte trochou syra feta alebo balkánskeho typu. Vegani alebo alergici na mlieko dajú vegan alternatívu. Ozdobte pár lístkami čerstvej bazalky.

Dobrú chuť ♥

Šalát vám v chladničke vydrží do druhého dňa.

Soňa Maléterová
Som holistická výživová mentorka pre ženy. Pomáham ženám cítiť sa dobre vo svojom tele, nájsť si zdravý vzťah k jedlu bez trápenia, bez hladu a nezmyselných diét. Vo svojej práci prepájam poznatky Tradičnej čínskej medicíny s moderným vedeckým poznaním ľudského tela a psychológiou. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *