Poznáte pilaf? Je to pokrm typický pre východnú Európu a Stredný východ. Jeho základ tvorí ryža alebo pšeničný bulgur. Existuje veľa variantov, podľa toho čo do neho pridáte. Ja som pre vás pripravila recept na tento jednoduchý a zdravý pilaf s celozrnným bulgurom, zeleninou a cícerom.
Príprava vám nezaberie viac ako pol hodiny a výsledkom bude tzv. kompletné jedlo. Teda jedlo, ktoré obsahuje všetky základné dôležité živiny – bielkoviny, komplexné sacharidy, kvalitný tuk a vlákninu – vo veľmi dobre stráviteľnej forme.
1 Pl olivového oleja
1/2 malej ČL soli
4 jarné cibuľky – biela a svetlo zelená časť
1/2 menšej cukety
1/4 červenej papriky
mleté čierne korenie
štipka mletej rasce
1 strúčik cesnaku
45 g bulguru (dávam celozrnný, kupujem na ochutnejorech.sk)
1 PL paradajkového pretlaku
100 ml paradajkovej šťavy
150 ml horúceho vývaru alebo vody
120 g uvareného cíceru (uvarte ho pokojne deň vopred)
trošku umeoctu na dochutenie (nie je nutné)
zelená časť jarnej cibuľky na podávanie
Nachystajte si a umyte všetku zeleninu. Cuketu a červenú papriku nakrájajte na malé kocky približne 1 cm veľké.
Z jarnej cibuľky odrežte svetlé a biele časti a prerežte ich pozdlž. Nakrájajte nadrobno a dajte do menšieho hrnca speniť s olejom a soľou.
Ku spenenej cibuľke pridajte nakrájanú zeleninu, štipku mletej rasce a mleté čierne korenie. Restujte asi 3 minúty a občas zamiešajte. Medzitým si pripravte bulgur, ktorý opláchnite cez jemné sitko.
K zelenine pridajte popučený cesnak a ešte minútu spolu restujte. Potom primiešajte paradajkový pretlak a bulgur. Zalejte paradajkovou šťavou a horúcim vývarom, pridajte uvarený cícer a všetko spolu varte 10 minút.
Odstavte a pod pokrievkou nechajte dôjsť ešte 5 až 10 minút aby bol bulgur mäkký. Môžete jemne ochutiť umeoctom.
Podávajte so zelenou jarnou cibuľkou a ideálne aj s kvasenou zeleninou pre viac vitamínov a probiotík.
Dobrú chuť ♥
Vyskúšajte aj tieto lahodné recepty s bulgurom: