Poznáte kvaku? Niekedy sa jej hovorí turín. Táto zelenina, ktorá má podobnú chuť ako kaleráb a pestovala sa už v stredoveku, bola bežnou súčasťou jedálnička našich starých rodičov. Aj dnes sa niekde ešte pestuje a dá sa kúpiť, aj keď nepatrí medzi rozšírené druhy zeleniny. A to je škoda, lebo je veľmi zdravá.
Má bielu až žltkastú farbu a dá sa konzumovať surová, uvarená v polievke ale aj pečená. Ak budete mať možnosť určite ju vyskúšajte. Kupujte vždy pevnú kvaku s hladkou šupkou.
1 menšia cibuľa
2 menšie mrkvy
1 menší petržlen
1 neveľká kvaka
6 PL červenej šošovice polenej
1 PL olivového oleja
3/4 ČL soli
500 – 600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
mletá rasca
mleté čierne korenie
1 bobkový list
1 strúčik cesnaku
majoránka
1 ČL miso pasty na finálne dochutenie a dodanie enzýmov
Cibuľu pokrájajte nadrobno, mrkvu na kolieska a petržlen na polkolieska. Kvaku nakrájajte na väčšie kocky. Cesnak ošúpte.
Na posolenom oleji speňte cibuľu a pridajte mrkvu a petržlen. Zasypte mletou rascou a čiernym korením a vložte bobkový list. Prikryté duste na miernej intenzite asi 5 minút.
Potom pridajte kvaku a popučený cesnak. Vložte dobre prepláchnutú šošovicu a zalejte horúcou tekutinou.
Varte prikryté na miernom ohni 15 minút.
Hotovú polievku dochuťte miso pastou, ktorú zmiešate priamo v tekutine z polievky.
Môj tip: do hotovej horúcej polievky pridajte na tanieri 2 lyžice uvarenej slzovky. Hovorí sa jej aj perličkový jačmeň, aj keď to v skutočnosti nie je jačmeň. Slzovka má silné čistiace účinky na organizmus a pomáha telu zbavovať sa hlienov.
Dobrú chuť ♥