Toto je dobrota. Netvrdím, že je to najzdravšie jedlo tu na blogu, ale pre občasné spestrenie sa hodí fantasticky. Postačí vám len niekoľko ingrediencií a za chvíľu máte hotové efektné a veľmi zaujímavé jedlo, ktoré navyše chutí akoby v ňom bol skutočný syr. Až na to, že vám po ňom zaručene nebude tak ťažko.
Do tejto quesadilly som dala údené tofu, pretože som ju chcela mať čo najviac podobnú s kuracou, ktorú som si dávno pred rokmi veľmi rada dávala v jednej americkej reštaurácii. A vyšlo to, chutí veľmi podobne. Tofu môžete pokojne nahradiť uvarenou hnedou fazuľou a celý postup zachovať.
Viete čo ma najviac prekvapilo? Prezradím vám. Za tie roky, čo som prešla na rastlinnú stravu a hlavne som pochopila, že práve mlieko mi robilo najviac problémov, som nikdy nemala potrebu skúšať náhražky syrov. Očakávala som divnú, neautentickú chuť. O to viac som bola prekvapená, keď som ochutnala vegan syry Violife.
Violife spomínam v tomto recepte práve preto, že s inou značkou vegan syrov nemám žiadnu skúsenosť a tieto ma svojou chuťou veľmi príjemne prekvapili. Naviac sú bez lepku, bez sóje, bez orechov a bez konzervantov. Takže vhodné pre mnohých alergikov.
Nie je to platená reklama :) Nikdy by som vám tu neodporúčala niečo, s čím nie som absolútne spokojná.
Quesadilla výborne chutí s avokádovým dipom a tiež s kyslou vegan smotanou či jogurtom, ktoré si vyladíte podľa vlastnej chuti. Nesmie chýbať kopec pestrej zeleniny.
150 g údeného tofu
150 g vegan syru Violife príchuť Original (strúhaný alebo bloček)
2 pšeničné tortily
1 PL olivového oleja
1 menšia červená cibuľa
4 – 5 PL sterilovanej kukurice (dávam prednosť tej v skle a v bio kvalite)
soľ (myslite na to, že syr aj tofu sú slané, takže stačí máličko)
mleté čierne korenie
Na podávanie:
1 avokádo rozmačkané s troškou umeoctu a korením alebo avokádová majonéza
vegan jogurt alebo smotana zmiešaná s lyžičkou vegan majonézy a/alebo s troškou cesnaku
rôzne druhy zeleniny podľa chuti
Cibuľu na panvici speňte na mierne osolenom oleji. Pridajte tofu, nakrájané na asi 0,5 cm veľké kocky a zasypte čiernym mletým korením. Restujte, kým tofu mierne chytí farbu. Trvá to 5-10 minút.
Potom primiešajte odkvapkanú kukuricu a ešte chvíľu spoločne prehrejte.
Na 1 tortilu rovnomerne rozvrstvite polovicu nastrúhaného vegan syra. Na ňu rovnomerne po celej ploche rozložte tofu zmes z panvičky. A nakoniec posypte zbytkom nastrúhaného syra. Priklopte druhou tortilou a jemne rukou pritlačte.
Opatrne preložte na vyhriaty gril alebo na čistú panvicu. Panvicu odporúčam prikryť. Opekajte na stredne silnej intenzite, kým sa syr nezačne roztekať.
Medzitým si pripravte omáčky a veľa zeleniny podľa vlastnej chuti :)
Teplú tortilu preložte na drevené prkienko a poriedne ostrým nožom rozrežte na 4 časti.
Dobrú chuť♥