Máte radi kokos a chcete si upiecť jednoduchý koláč, ktorý je navyše prirodzene bez lepku? V tom prípade sa pusťte do tohoto koláča, ktorý je vegan. To znamená, že je vhodný aj pre ľudí alergických na mlieko či laktózu alebo vajíčka.
Nemáte poruke ryžovú múku alebo nepotrebujete mať koláč v bezlepkovej verzii? Jednoducho nahraďte ryžovú múku polohrubou alebo jemne mletou špaldovou.
Ak ma už nejakú dobu sledujete, tak viete, že cukrom nesladím a radšej dávam prednosť prírodným sladidlám s nižším glykemickým indexom. Viac sa o tom dočítate tu >>> Slaďte s rozumom a bez následkov
Do tohto koláča som použila kombináciu ryžového a javorového sirupu. Javorový sirup má trochu vyššiu sladivosť, než ryžový. Ak chcete koláč sladší, zmeňte pomer sirupov v prospech javorového. Napríklad 100 ml javorový a 300 ml ryžový. Mne sa zdá koláčik dosť sladký aj v pomere, ktorý uvádzam v zozname ingrediencií.
Môj tip: Ak nemáte chuť si vyrábať vlastnú polevu podľa návodu nižšie, stačí rozpustiť asi 80 g vysokopercentnej horkej čokolády s trochou kakaového masla alebo iného tuku (asi 1 PL) a dosladiť 10 kvapkami tekutej stévie.
Nižšie uvedené ingrediencie sú na menší plech, približne 18×28 cm. Dá sa použiť aj o niečo väčší, len kokosová vrstva bude trochu tenšia. Myslím, že by to nemalo vadiť. Ak chcete piecť koláč v klasickom veľkom plechu, bude potrebné dávky zdvojnásobiť.
350 ml ryžového sirupu
50 ml javorového sirupu
1 kokosový jogurt (160 g)
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
400 ml ryžovej múky + 1 PL na vysypanie plechu
200 ml strúhaného kokosu
100 ml oleja (kokosového alebo slnečnicového)
100 ml kokosovej smotany (používam smotanu Eco mil, ak smotanu nemáte dajte dvojnásobné množstvo oleja)
mletá vanilka alebo vnútro vanilkového lusku
Na polevu:
1 PL kakaového masla (môžete nahradiť 1 PL kokosového alebo iného rastlinného tuku)
3 PL kvalitného kakaa
1 PL ryžového sirupu
10 kvapiek tekutej stévie
kokosové chipsy na ozdobenie (môžete vynechať)
Rúru nastavte na 180 stupňov.
Plech na pečenie vymažte tukom a vysypte ryžovou múkou.
Olej v tekutom stave dobre vareškou vymiešajte s obidvoma sirupmi.
Primiešajte kokosový jogurt, kokosovú smotanu a vanilku.
V ryžovej múke zmiešajte prášok do pečiva a pridajte ju spolu s mletým kokosom k tekutej časti cesta.
Žľahka premiešajte do kompaktného cesta, ktoré vlejte do formy na pečenie.
Pečte približne 30 minút na 180 stupňov.
Nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli (voda nech je pod bodom varu) rozpustite všetky ingrediencie na polevu a dobre premiešajte.
Vychladnutý koláč polejte čokoládovou polevou a nechajte ju ztuhnúť. Môžete ozdobiť kokosovými chipsami alebo mletým kokosom.
Dobrú chuť ♥
Další úžasný recept, ktorý chuti vsetkym stravnikom
Vdaka Sonička, mám na každý den novú inšpiráciu z tvojich receptov
Som velmi rada, že vám doma tento koláčik chutí a ešte viac, že vás možem takto zdravšie inšpirovať :)
Soni, to vážne 350ml toho ryžového sirupu? ved to je viac ako jedno celé balenie.. inak koláčik vyzerá chutne :-)
Ahoj Vlasti, ryžový sirup má menšiu sladivosť ako cukor, preto ho dávam toľko. Ja si kupujem 900 ml balenie, tak mi to asi tak nepripadá. Môžeš dať viac javorového, ktorý je sladší a ubrať ryžový sirup.
Soni pozdravujem, prave robim kolacik, no cesto mam tuhe, skor sa mi hodi na kokosove gulocky, ktore drzia tvar. Cize cesto som ma plech polozila a rozotrela, nie vyliala… Pouzila som bio kokosovu mucku z Dm… Tam moze chyba? Ze to nie je muka, ale nieco ine? Dakujem
Uz mi to doslotak tomu sa hovori, uplne citanie s porozumenim….miesto ryzovej muky, kokosova️
Ahoj Deniska, to sa stane každému :) Nabudúce sa určite podarí.