Hrachová polievka s polentovými krutónmi

Vegan hrachová polievka

Hrachová polievka je absolútna klasika. Táto jej o niečo zdravšia verzia z čisto rastlinných a prírodných surovín chutí rovnako výborne. Namiesto smotany do nej na konci dávam moju obľúbenú miso pastu,  ktorá podčiarkne chuť polievky a dodá jej kopec zdraviu prospešných látok.

Vďaka polentovým krutónom je toto jedlo bezlepkové. Určite ich vyskúšajte, sú výborné. Skvelo polievku chuťovo doplnia a dodajú jej obilninovú zložku.  Tá v spojení s hrachom zaistí, že telu dodáte kompletnú rastlinnú bielkovinu.

Zaujíma vás akým spôsobom môžete telu dodávať potrebné živiny z čisto rastlinných zdrojov? Stiahnite si tento môj e-book zdarma a dozviete sa to >>> Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru.

Ingrediencie na 4 porcie:

200 g zeleného hrachu suchého
1/2 žltého batátu (alebo 1 zemiak, ak ich jete)
1 PL oleja
1 cibuľa
2 cesnaky
bobkový list
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie
250 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
2 ČL bielej miso pasty (miso shiro)
muškátový oriešok

Krutóny:
1/2 hrnčeka polenty (kukuričnej krupice)
1 hrnček vody
soľ
3 PL oleja
trochu sušenej bazalky
mletá červená paprika podľa chuti


Potrebný čas: 40 minút

Hrachový krém s polentovými krutónmi

Postup:

Najprv si pripravíme polentu na krutóny.
Môžete si ju pripraviť aj deň vopred alebo ráno a nechať v chladničke. Dávam prednosť klasickej pred instantnou (a teda priemyselne spracovanou). Trvá to síce o niečo dlhšie, ale je to jednoduché a netreba pri nej stáť a miešať.

Ako na to? Pol hrnčeka polentovej krupice pomaly vsypeme do dvojnásobku posolenej vriacej vody. Zľahka zamiešame a varíme asi 35 minút na slabom plameni pod pokrievkou.

Po uvarení ešte teplú polentovú kašu rovnomerne rozprestieme na rovný tanier alebo tácku do výšky asi pol centimetra. Necháme vychladnúť.

V ďalšom kroku uvaríme hrach. Varím ho v tlakovom hrnci s bobkovým listom a zhruba štvorcentimetrovým kúskom sušenej morskej riasy kombu, ktorá zlepší jeho stráviteľnosť . Tiež sa postará o extra dávku minerálnych látok. Chuť polievky ale nijak neovplyvní, nebude ju cítiť po mori. Do hrnca dávam len toľko vody, aby bola približne 1 cm nad hrachom a varím 15 minút. Nesolím.

Všetka voda by sa mala do hrachu vstrebať. Ak by vám predsa len ostala nadbytočná tekutina, zlejte ju bokom aby nebola polievka príliš riedka. A nezabudnite vybrať bobkový list.

Ak použijete celý hrach, bude potrebné ho vopred namočiť na približne 10 hodín. Bude sa variť dlhšie, v tlakovom hrnci asi 40 minút, v normálnom zhruba hodinu.

Hrach sa nám varí a my si medzitým očistíme batát a nakrájame ho na 1,5 cm veľké kúsky. Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Cibuľu speníme na lyžici oleja so soľou. Pridáme batát, cesnak a čierne korenie. Doplníme horúcim vývarom, len toľko aby prekryl zeleninu.

Varíme 10 minút, potom pridáme uvarený hrach aj so zmäknutou riasou a ešte asi 5 minút varíme. Hotovú polievku odstavíme z tepelného zdroja a pridáme miso pastu. Počkáme 2 minúty a potom ju zmixujeme na hladký krém.

Ak máte chuť polievku trochu ozvláštniť, pridajte počas mixovania do polievky pár lyžičiek dobrého bazalkového pesta.

Už nás čaká len posledný krok, ktorým je príprava krutónov.
Studenú polentu nakrájame na malé kocky. Do panvice dáme 3 lyžice oleja a keď bude rozpálený, pridáme k nemu polentové kúsky. Prisypeme sušenú bazalku a dobre premiešame. Opekáme na silnejšom plameni, aby sme získali chrumkavé krutóny. Na konci pridáme mletú červenú papriku a ešte chvíľu opekáme. Ak máte radi, môžete pridať aj trošku mletého chilli.

Hotové krutóny navrstvíme na polievku a podávame.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Krémová hrachová polievka s polentovými krutónmi

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.