Hrachová polievka je absolútna klasika. Táto jej o niečo zdravšia verzia z čisto rastlinných a prírodných surovín chutí rovnako výborne. Namiesto smotany do nej na konci dávam moju obľúbenú miso pastu, ktorá podčiarkne chuť polievky a dodá jej kopec zdraviu prospešných látok.
Vďaka polentovým krutónom je toto jedlo bezlepkové. Určite ich vyskúšajte, sú výborné. Skvelo polievku chuťovo doplnia a dodajú jej obilninovú zložku. Tá v spojení s hrachom zaistí, že telu dodáte kompletnú rastlinnú bielkovinu.
Zaujíma vás akým spôsobom môžete telu dodávať potrebné živiny z čisto rastlinných zdrojov? Stiahnite si tento môj e-book zdarma a dozviete sa to >>> Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru.
200 g zeleného hrachu suchého
1/2 žltého batátu (alebo 1 zemiak, ak ich jete)
1 PL oleja
1 cibuľa
2 cesnaky
bobkový list
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie
250 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
2 ČL bielej miso pasty (miso shiro)
muškátový oriešok
Krutóny:
1/2 hrnčeka polenty (kukuričnej krupice)
1 hrnček vody
soľ
3 PL oleja
trochu sušenej bazalky
mletá červená paprika podľa chuti
Najprv si pripravíme polentu na krutóny.
Môžete si ju pripraviť aj deň vopred alebo ráno a nechať v chladničke. Dávam prednosť klasickej pred instantnou (a teda priemyselne spracovanou). Trvá to síce o niečo dlhšie, ale je to jednoduché a netreba pri nej stáť a miešať.
Ako na to? Pol hrnčeka polentovej krupice pomaly vsypeme do dvojnásobku posolenej vriacej vody. Zľahka zamiešame a varíme asi 35 minút na slabom plameni pod pokrievkou.
Po uvarení ešte teplú polentovú kašu rovnomerne rozprestieme na rovný tanier alebo tácku do výšky asi pol centimetra. Necháme vychladnúť.
V ďalšom kroku uvaríme hrach. Varím ho v tlakovom hrnci s bobkovým listom a zhruba štvorcentimetrovým kúskom sušenej morskej riasy kombu, ktorá zlepší jeho stráviteľnosť . Tiež sa postará o extra dávku minerálnych látok. Chuť polievky ale nijak neovplyvní, nebude ju cítiť po mori. Do hrnca dávam len toľko vody, aby bola približne 1 cm nad hrachom a varím 15 minút. Nesolím.
Všetka voda by sa mala do hrachu vstrebať. Ak by vám predsa len ostala nadbytočná tekutina, zlejte ju bokom aby nebola polievka príliš riedka. A nezabudnite vybrať bobkový list.
Hrach sa nám varí a my si medzitým očistíme batát a nakrájame ho na 1,5 cm veľké kúsky. Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Cibuľu speníme na lyžici oleja so soľou. Pridáme batát, cesnak a čierne korenie. Doplníme horúcim vývarom, len toľko aby prekryl zeleninu.
Varíme 10 minút, potom pridáme uvarený hrach aj so zmäknutou riasou a ešte asi 5 minút varíme. Hotovú polievku odstavíme z tepelného zdroja a pridáme miso pastu. Počkáme 2 minúty a potom ju zmixujeme na hladký krém.
Už nás čaká len posledný krok, ktorým je príprava krutónov.
Studenú polentu nakrájame na malé kocky. Do panvice dáme 3 lyžice oleja a keď bude rozpálený, pridáme k nemu polentové kúsky. Prisypeme sušenú bazalku a dobre premiešame. Opekáme na silnejšom plameni, aby sme získali chrumkavé krutóny. Na konci pridáme mletú červenú papriku a ešte chvíľu opekáme. Ak máte radi, môžete pridať aj trošku mletého chilli.
Hotové krutóny navrstvíme na polievku a podávame.
Dobrú chuť