Fazuľová polievka je klasika asi v každej domácnosti. No krémová fazuľová polievka nie je až taká bežná. Naviac v kombinácii s pečenou zeleninou. Ak máte radi krémové polievky, určite ju vyskúšajte. Prekvapí vás svojou jemnou chuťou. Navyše je zdravá a plná kvalitných bielkovín.
Na tanieri je dobré ju doplniť niečim chrumkavým. Mne sa k lahodnej chuti veľmi hodila kombinácia jarnej cibuľky a červenej papriky. Prihodila som aj trochu žeruchy. Tá je skvelým zdrojom železa a vitamínu C. Čo je úžasná kombinácia, lebo vďaka C vitamínu sa nám železo ľahšie vstrebáva do krvi. Nič tiež nepokazíte, ak prihodíte pár slnečnicových či tekvicových jadierok.
Pri príprave tejto polievky som skúšala rôzne kombinácie zeleniny tak, aby pekne ladila s chuťou fazule. Nakoniec mi vyšla ako najlepšia kombinácia pečený batát, paštrnák a cesnak. Batát je možné nahradiť zemiakom. No ja ich jem len výnimočne a batát považujem za zdravšiu voľbu. Ak vás zaujíma prečo, prečítajte si môj e-book Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru.
1 menší hrnček suchej bielej fazule (asi 180 g)
200 g paštrnáku (môžete nahradiť petržlenom)
240 g batátu
3 strúčiky cesnaku
1 ČL nerafinovanej morskej soli
čierne korenie podľa chuti
4 PL olivového oleja
horúci domáci zeleninový vývar (alebo horúca voda)
trochu mletého chilli (môžete vynechať)
kokosová smotana (nie krém z konzervy)
2-3 PL umeoctu
2 jarné cibuľky, 1 menšia červená paprika, hrsť žeruchy – na servírovanie
_______________________________________________________________________
Fazuľu prepláchneme v studenej vode a dáme ju namáčať cez noc (asi 10-12 hodín).
Vodu, v ktorej sa fazuľa namáčala vylejeme a uvaríme ju v čistej vode podľa návodu. V tlakovom hrnci to trvá asi jednu hodinu. Varíme bez soli a pre lepšiu stráviteľnosť môžeme pridať saturejku či majoránku a kúsok morskej riasy Kombu.
Medzitým očistíme zeleninu a nakrájame asi na 2 cm kúsky. Pridáme celé strúčiky cesnaku, osolíme a jemne okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a dáme piecť spolu s celým cesnakom do trúby pri 200 stupňoch asi na 20 minút.
Uvarenú fazuľu zlejeme. Zmixujeme ju s upečenou zeleninou na hladký krém s trochou vody, v ktorej sa varila a postupne počas mixovania prilievame horúci vývar, až kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Nakoniec dochutíme umeoctom, troškou chilli a zjemníme kokosovou smotanou.
Na mixovanie tejto polievky používam stolný mixér typu blender, ale myslím, že to pri troche trpezlivosti zvládne aj dobrý tyčový mixér.
Na záver polievku na tanieri doplníme nadrobno nakrájanou chrumkavou zeleninkou, klíčkami, či jadierkami.
A nezabudnite, že jeme aj očami 🙂
Dobrú chuť