Pred indickou kuchyňou som mala dlho rešpekt. Asi preto, že moja prvá skúsenosť bola dosť pikantná. Vlastne bola len pikantná…tak to pálilo, že žiadnu inú chuť som necítila. No potom som sa vybrala na výlet do Berlína. Lepší spôsob vzdelávania sa, ako je cestovanie nepoznám. Milujem jedlo a preto svoje vzdelávanie v tejto oblasti neflákam. Ochutnávam, čo môžem.
Ale tú indickú reštauráciu, okolo ktorej sme sa večer čo večer vracali do hotela som, asi zo strachu, ignorovala. No potom vyhrala zvedavosť. Ten podnik bol totiž každý večer plný na prasknutie. Keď sa chcem najesť na mieste, kde to nepoznám, vždy si vyberám reštauráciu, v ktorej je plno. Je to signál, že tu sa varí dobre. A od toho večera milujem indickú kuchyňu. Bolo to priam božské!
A keď mám chuť na trochu exotiky a nechce sa mi v kuchyni tráviť hodiny, rada varím tento rýchly, výdatný ale ľahko stráviteľný Indický guláš s červenou šošovicou. Kombinácia sladkej zeleninky a intenzívnej chute exotického korenia je úžasná. A tá vôňa…
1 mrkva
1 petržlen
1 menší batát
1 šalotka alebo cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4 PL lúpanej červenej šošovice
1-2 PL slnečnicového oleja
soľ
1/2 ČL kari korenia
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL mletého koriandru
trošku čili korenia
6 dcl horúceho zeleninového vývaru alebo horúcej vody
1 kocka zeleninového bujónu (používam bio bujón Würzl bez droždia)
Na posolenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen a na trochu väčšie kocky nakrájaný batát. Pár minút pražíme, potom pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu pražíme. Pridáme všetko korenie a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou. Ak začne guláš vrieť, pridáme šošovicu, ktorú sme pred tým umyli v studenej vode. Prihodíme ešte zeleninový bujón, pomiešame a necháme variť 15-20 minút, kým sa všetko pekne uvarí. Nevaríme zbytočne dlho.
Ozdobíme čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou. Podávame s poctivým kváskovým chlebíkom alebo obilnými plackami. Kombináciou šošovice s chlebom alebo plackami zaručíme, že do tela dostaneme kompletné bielkoviny. Viac sa o tom môžete dozvedieť v tomto Ebooku zdarma.
Dobrú chuť ♥
Uvarila som ju bez chilli a je to bomba úplne som z nej nadšená, chutí vynikajúco. Budem ju robiť pravidelne
Evka, mám veľkú radosť. Tiež ju doma všetci milujeme a chilli nie je rozhodujúce :)
Soni,velka vdaka za receptik, dnes som vyskusala s malou obmenou, stonkovy zeler nahradil petrzlen, na zaver som este pridala par kvapiek citronovej stavy a musim povedat, ze je to famoooozne
Lucka, paráda. Vždy sa veľmi poteším, ak viem že niekomu môj recept chutí:) Ďakujem, že si mi dala vedieť.