Tieto bezlepkové kolieska sú voňavé, chutia výborne a sú jednoduché na prípravu. Obsahujú len málo obilnej múky, konktrétne pohánkovú. Tá je prirodzene bez lepku a navyše dobre spojí cesto.
Pohánka má pre niektorých ľudí špecifickú chuť. No v týchto koláčikoch ju cítiť nebudete.
100 g rastlinného tuku (napríklad Alsan bio alebo Vegan block)
50 g mandľovej múky
50 g kokosovej múky
60 g pohánkovej múky
50 g strúhaného kokosu (jemného, napríklad značka Bio-nebio)
kôra z jedného bio citrónu
20 kvapiek jedlého citrónového oleja alebo trochu citrónovej šťavy
90 g ryžového sirupu (môžete dať aj kombináciu ryžového a javorového sirupu alebo kombináciu s brezovým cukrom)
jahodový alebo ríbezľový džem
čokoláda na ozdobenie (nemusí byť)
Vopred vyberte tuk z chladničky, aby zmäkol.
Najprv zmiešajte všetky suché ingrediencie. Múku vždy preosievam.
Pridajte citrónovú kôru a citrónový olej alebo šťavu. Primiešajte ryžový sirup a rukou zapracujte tuk.
Vytvorte cesto, ktoré dajte do sáčku alebo fólie a nechajte ho asi 2 hodiny odpočívať v chladničke.
Keď budete mať cesto odpočinuté, nastavte trúbu na 170 stupňov.
Na pohánkou pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku približne 2 milimetre. Cesto sa môže pri vaľkaní na okrajoch trochu trhať. Predsa len kokos a kokosová múka majú trochu inú konzistenciu. Ale k budete vykrajovať jednoduché tvary, ideálne kolieska, bude sa vám s ním pracovať dobre.
Kolieska ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 12 minút. Každá rúra pečie trochu inak, tak ich radšej kontrolujte. Nemali by príliš stmavnúť.
Koláčiky nechajte vychladnúť a natrite ich džemom. Mne najviac chutia s ríbezľovým alebo jahodovým džemom. Môžete ich tiež ozdobiť čokoládovou polevou.
Odložte ich do uzavretej nádoby a doprajte im 2 až 3 dni, v priebehu ktorých krásne zmäknú a zvláčnia.
Dobrú chuť a krásne Vianoce♥