Kokosovo-citrónové kolieska

Tieto bezlepkové kolieska sú voňavé, chutia výborne a sú jednoduché na prípravu. Obsahujú len málo obilnej múky, konktrétne pohánkovú. Tá je prirodzene bez lepku a navyše dobre spojí cesto.

Pohánka má pre niektorých ľudí špecifickú chuť. No v týchto koláčikoch ju cítiť nebudete.

Ingrediencie:

100 g rastlinného tuku (napríklad Alsan bio alebo Vegan block)
50 g mandľovej múky
50 g kokosovej múky
60 g pohánkovej múky
50 g strúhaného kokosu (jemného, napríklad značka Bio-nebio)
kôra z jedného bio citrónu
20 kvapiek jedlého citrónového oleja alebo trochu citrónovej šťavy
90 g ryžového sirupu (môžete dať aj kombináciu ryžového a javorového sirupu alebo kombináciu s brezovým cukrom)

jahodový alebo ríbezľový džem
čokoláda na ozdobenie (nemusí byť)


Potrebný čas: 45 min + odležanie cesta a pečenie 2-3 hod

Postup:

Vopred vyberte tuk z chladničky, aby zmäkol.

Najprv zmiešajte všetky suché ingrediencie. Múku vždy preosievam.

Pridajte citrónovú kôru a citrónový olej alebo šťavu. Primiešajte ryžový sirup a rukou zapracujte tuk.

Vytvorte cesto, ktoré dajte do sáčku alebo fólie a nechajte ho asi 2 hodiny odpočívať v chladničke.

Keď budete mať cesto odpočinuté, nastavte trúbu na 170 stupňov.

Na pohánkou pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku približne 2 milimetre. Cesto sa môže pri vaľkaní na okrajoch trochu trhať. Predsa len kokos a kokosová múka majú trochu inú konzistenciu. Ale k budete vykrajovať jednoduché tvary, ideálne kolieska, bude sa vám s ním pracovať dobre.

Kolieska ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 12 minút. Každá rúra pečie trochu inak, tak ich radšej kontrolujte. Nemali by príliš stmavnúť.

Koláčiky nechajte vychladnúť a natrite ich džemom. Mne najviac chutia s ríbezľovým alebo jahodovým džemom. Môžete ich tiež ozdobiť čokoládovou polevou.

Odložte ich do uzavretej nádoby a doprajte im 2 až 3 dni, v priebehu ktorých krásne zmäknú a zvláčnia.

Dobrú chuť a krásne Vianoce♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.