
Milujem dezerty, ktoré nielen skvele chutia, ale aj niečo dajú telu. Tento hruškovo-čokoládový crumble je presne taký – jednoduchý, voňavý, plný vlákniny a jesenných chutí. Hrušky sa rozpadnú do jemnej sladkosti a s čokoládou splynú do lahodnej kombinácie. Vločky s celozrnnou múkou vytvoria chrumkavý povrch a škorica s kardamónom dodajú tú pravú atmosféru domova. Zdravšia verzia sladkého, po ktorej vám bude ľahko – a pritom si ju zamiluje celá rodina.
Ak nemôžete lepok, veľmi jednoducho si pripravíte bezlepkový variant tohto výborného dezertu. Stačí použiť bezlepkové ovsené vločky a múku nahradiť bezlepkovou verziou.
Crumble tiež jednoducho pripravíte vo vegan verzii, stačí použiť vegan maslo alebo kokosový tuk.
Do mrveničky pridávam sušený kardamón. Je to jedno z najvzácnejších korenín, ktoré je veľmi harmonizujúce. Kardamón je jemne hrejivý, podporuje trávenie a nevyvoláva kyslosť ani pálenie záhy. Ak ho nemáte, nevadí. Jednoducho ho vynechajte. Crumble bude chutiť výborne aj tak.
Náplň
5 stredných zrelých hrušiek (môžu byť aj mäkšie)
1,5 PL javorového sirupu
1/4 ČL sušenej vanilky alebo vanilkový extrakt
½ ČL mletej škorice
trochu čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy (šťavu nevynechajte, vytiahne chuť hrušiek)
50 g kvalitnej tmavej čokolády (dávam čokoládu s obsahom 70 % kakaa, nasekanú)
štipka soli
Mrvenička
70 g jemných ovsených vločiek
40 g špaldovej celozrnnej múky (prípadne bezlepkovej)
1 kopcovitá PL kakaa
2 PL mandľovej múky
2 PL kokosového cukru (alebo trstinového)
50 g studeného (vegan) masla alebo kokosového tuku
1/4 ČL mletého kardamónu
štipka soli
Rúru predhrejte na 180 °C.
Hrušky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a premiešajte s javorovým sirupom, vanilkou, škoricou, citrónovou šťavou a štipkou soli.
Pridajte nasekanú horkú čokoládu a vložte do zapekacej misy.
Pripravte si mrveničku: v miske zmiešajte vločky, múku, kakao, kokosový cukor, mandľovú múku, kardamón a soľ.
Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami ho zapracujte do mrveničky. Potom ju rovnomerne nasypte na hruškovú zmes.
Ak máte radi extra čokoládovú chuť, prihoďte kúsky čokolády aj na mrveničku. Ja som použila čokoládové zrniečka svetovo známej čokolády Callebaut.
Pečte 30–35 minút, kým vrch krásne nezozlatne a nezačne voňať čokoládou a hruškami.
Podávajte mierne teplé.
Dobru chuť ♥
Vyskúšajte aj ďalšie recepty s hruškami: