Ak máte radi brokolicu tak ako my, tak si tieto placky obľúbite. Keďže placky všeobecne patria medzi mastnejšie jedlá, nerobievam ich často. Na druhej strane, tieto sú plné zeleniny a sú bez lepku, takže sú dobre stráviteľné.
Vedeli ste, že brokolica obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč? Na zeleninu má tiež pomerne vysoký obsah bielkovín a pre obsah nerozpustnej vlákniny je skvelá pre naše črevá.
Vyskúšajte aj výborné cestoviny s brokolicovo-pórikovou omáčkou.
V tomto recepte používam zlatý ľan, pretože je svetlejší a placky sú krajšie:) Ale pokojne ho môžete nahradiť klasickým hnedým ľanovým semienkom.
400 g brokolice
2 PL zlatého ľanu
3 PL lahôdkového droždia
10 PL studenej vody
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie
1 väčší strúčik cesnaku
3 PL pohánkovej múky
olej vhodný na vyprážanie
Brokolicu očistite a rozoberte na ružičky. Dajte ju napariť na 5 minút.
Medzitým zlatý ľan pomeľte (robím to na kávovom mlynčeku) a dajte ho do menšej misky. K ľanu postupne primiešajte 10 PL studenej vody a vytvorte kašičku, ktorou nahradíte 2 vajíčka.
V ďalšom kroku očistite cesnak a pripravte si ostatné ingrediencie.
Naparenú brokolicu preložte na väčšie prkienko a veľkým nožom nasekajte na drobné kúsky. Kúsky by mali byť čo najmenšie, aby placky držali pohromade.
Nasekanú brokolicu preložte do misky. Pridajte popučený cesnak a ostatné ingrediencie vrátane ľanovej kašičky. Dobre premiešajte a vytvorte lepivú hmotu na placky.
Zmes ochutnajte a v prípade potreby pridajte ešte trochu soli.
Rozpáľte olej v panvici. Nemusíte ho dávať priveľa, stačí 1 mm.
Polievkovou lyžicou naberajte kopcovito zmes na placky. Opatrne ju dajte do oleja a lyžicou vytvorte placku. Jemne pritlačte, aby placka držala pohromade. Placky nerobte príliš tenké, rozpadávali by sa.
Pečte z každej strany na nie príliš silnej intenzite (pečiem na stupni 6 z deviatich), kým placky získajú zlato-hnedú farbu. Otáčajte ich opatrne pomocou dvoch obracačiek.
Placky ukladajte na tanier vyložený kuchynskou papierovou utierkou, aby ste odsali prebytočný tuk. Tuk odsajte aj z hornej časti placiek.
Dobrú chuť ♥