Vianoce si bez nej nedokážem predstaviť. Najradšej ju mám poriadne hustú a kyslú. Údená vegánska klobása jej dodáva šmrnc a skvelú chuť. Navyše ju robí mierne krémovou. Len počítajte s tým, že sa v polievke rozpadne. Sušené slivky krásne dopĺňajú kyslosť tejto slávnostnej polievočky.
500 g kyslej kapusty
3 – 4 l vody
1 ČL soli
2 hrste sušených hríbov
150 g sušených sliviek
250 g vegánskej klobásy Klobaňa
2 PL oleja
1 kopcovitá PL hladkej múky špaldovej alebo ovsenej múky
1 zarovnaná ČL sladkej mletej papriky
Kyslú kapustu dajte do väčšieho hrnca a zalejte studenou vodou. Čím viac vody dáte, tým redšia a menej kyslá bude kapustnica. Ak by ste mali kapustu príliš kyslú, môžete ju pred vložením do hrnca trochu prepláchnuť. Pridajte sušené hríby a soľ a dajte variť v prikrytom hrnci na približne 30 minút.
Po pol hodine pridajte do polievky sušené slivky a varte ďalších 20 minút. Medzitým si prichystajte vegánsku klobásu, ktorú ošúpte a nakrájajte na kolieska hrubé približne pol centimetra. Polievku povarte s klobásou ešte ďalších 10 minút. Počítajte s tým, že klobása sa v polievke rozpadne.
Kým sa varí klobása, pripravte si zápražku. Do rendlíka dajte olej, ohrejte ho a pridajte múku a červenú papriku. Chvíľu miešajte a potom zalejte asi 200 ml studenej vody. Neprestávajte miešať až kým nevznikne hladká zápražka. Vlejte ju do polievky, zamiešajte a všetko spolu ešte pár minút povarte.
Dobrú chuť ♥