Viete, že pšeno je výživná bezlepková obilnina, ktorá podľa tradičnej čínskej medicíny posilňuje pankreas a celý okruh sleziny? Práve teraz na jeseň si ho doprajte častejšie, aspoň raz za týždeň. Pšeno má totiž tiež schopnosť zohrievať organizmus. A to je presne to, čo v sychravom jesennom počasí potrebujeme.
Ak nechcete v chladnom období stále smrkať, mať studené nohy a ruky, či marodiť s chrípkou, rozhodne stojí za to trochu sa nad jedlom zamyslieť. Vyberajte si jedlá, ktoré sú vhodné na zimu, neochladzujú a navyše podporia vašu celkovú imunitu. Toto nie sú teoretické poučky z múdrej knihy, ale moja vlastná skúsenosť. Pred rokmi som zmenila svoj jedálniček a vďaka tomu sa zlepšil môj život. Nemarodím, ani v zime nepriberám, cítim sa ľahko a plná energie.
Pripravila som ho tak, aby bol bezlepkový a nebolo ho potrebné príliš sladiť. O to sa postará ryžové mlieko, ktoré sa fermentáciou ryže stáva prirodzene sladkým. Chuť krásne zvýrazní voňavá škorica a klinčeky. Dávam kúsok škorice vcelku, ale ak ju nemáte nevadí, pokojne pridajte mletú.
Do uvareného pšena stačí pridať 3 lyžice ryžového sladu alebo sirupu. Do nákypu dávam aj vlašské orechy, ktoré dodajú tuky a tým pádom aj viac lahodnosti. Orechy môžete zameniť za mandle, nákyp bude výborný aj s nimi. Trochu orechov si odkladám bokom, máličko dosladím kokosovým cukrom (keďže je sypký, preto nie sladom) a prevoniam škoricou. Mám tak jednoduchú posýpku, ktorá ešte zvýrazní chuť sliviek.
Môj tip: Ak nemáte čerstvé slivky, použite sušené. Len ich vopred namočte na hodinu do vody a tú potom zlejte.
180 g pšena
600 ml ryžového mlieka
štipka soli
3-4 cm kúsok škorice vcelku alebo mletá škorica
3 klinčeky
100 g mletých vlašských orechov
3 PL ryžového sladu alebo sirupu
350 g sliviek
tuk na vymazanie plechu ( pre vegan verziu napríklad Alsan Bio alebo kokosový olej)
na posýpku:
trochu mletej škorice
1-2 ČL kokosového cukru
Pšeno opláchnite v studenej vode a sparte vriacou vodou. Ak máte jemné pšeno, spariť nemusíte. Potom ho dajte variť do ryžového mlieka so štipkou soli. Pridajte škoricu vcelku a klinčeky. Varte na miernom ohni približne 20 minút s pokrievkou s otvorom alebo mierne odkrytou.
Medzitým pomeľte orechy a 3 až 4 lyžice si odložte bokom. Orechy zmiešajte s troškou mletej škorice a kokosovým cukrom.
Trúbu nastavte na 180 stupňov.
Ďalej si pripravte slivky. Očistite ich, odkôstkujte a rozdeľte na polovice.
Z uvareného pšena vyberte škoricu a klinčeky a primiešajte k nemu ryžový slad a orechy.
Formu na pečenie vymažte tukom. Rozvrstvite na ňu rovnomerne pšenovú zmes, navrch poukladajte slivky rezom hore a trochu ich zatlačte dovnútra.
Nákyp posypte orechovou posýpkou a pečte 30 – 35 minút. Ja používam keramickú formu a posledných 5 minút nákyp pečiem v spodnej časti rúry. Ak máte plech, tak to robiť nemusíte.
Pšenový nákyp chutí dobre teplý aj studený. Len pozor, v teplom stave nebude držať tvar, tak ako na fotkách.
Dobrú chuť ♥