Cuketové placky s ovsenými vločkami

Vegan cuketové placky s ovsenýjmi vločkami

Vyskúšajte tieto výborné cuketové placky s ovsenými vločkami. Sú skvelé, ľahké a vďaka vločkám výživné.

Do cesta dávam jemné vločky a pridávam tiež trochu pohánkovej múky. Tá cesto pekne spojí a dobre sa s ním pri pečení pracuje. Ak chcete bezlepkové placky, jednoducho použite bezlepkové vločky. Pohánková múka je prirodzene bezlepková.

Ak nemáte jemné vločky, pár krát zmixujte klasické vločky a je to. Len pozor, aby vám nevznikla ovsená múka:) Ďalšou možnosťou je nahradiť vločky čisto pohánkovou múkou. V tom prípade navýšte jej množstvo na 100 gramov. Ja mám ale o niečo radšej verziu s vločkami.

Ingrediencie na 8 placiek s priemerom približne 8 cm:

400 – 450 g cukety (ošúpanej a zbavenej jadierok)
1 ČL soli
50 g jemných ovsených vločiek
2 strúčiky cesnaku
1/2 menšej cibule
sušená majoránka podľa chuti (dávam aspoň 1/2 ČL)
50 g pohánkovej múky
olej na pečenie


Potrebný čas: 1 hodina

Vegan cuketové placky bez zemiakov

Postup:

Cuketu ošúpte. Ak má v strede jadierka, lyžicou ich vyberte. Potom ju nastrúhajte na väčšom strúhadle a pridajte všetku soľ. Dobre premiešajte a nechajte odpočívať 15-20 minút.

Medzitým dajte ovsené vločky do menšieho hrnca, zalejte ich vodou, rukou premiešajte a nechajte na povrch vyplávať nečistoty. Zlejte ich a proces zopakujte ešte raz. Potom opatrne vodu vylejte a nechajte vločky v hrnci. Nevadí, ak trochu vody ostane, vločky ju nasajú.

Ak máte kvalitné vločky bez nečistôt, tak ich nemusíte preplachovať. V tom prípade ale nevytlačte šťavu z cukety, len ju nechajte odkvapkať v sitku a vločky primiešajte k odkvapkanej cukete.

Ošúpte cesnak a cibuľu pokrájajte nadrobno.

Z cukety rukami vymačkajte šťavu, ktorú pustila. Robím to nad sitkom, aby som zachytila zbytky cukety. Vymačkanú cuketu zmiešajte s popučeným cesnakom, cibuľou a ovsenými vločkami. Premiešajte a pridajte v ruke podrvenú majoránku a pohánkovú múku.

Zmes dobre premiešajte. Na panvici rozpáľte trochu oleja a lyžicou tvarujte placky. Pečte ich na miernom plameni z obidvoch strán do ružova.

Mám radšej, ak sú placky menej mastné, preto ich pečiem iba na trošičke oleja a robím ich čo najtenšie. V priebehu pečenia olej po troškách pridávam. Ak dáte oleja viac, budú placky chrumkavejšie. V tom prípade vám odporúčam odsať tuk papierovou utierkou.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Vegan cuketové placky bez lepku

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Eva píše:

    Vyborne placky, dakujem za recept

  2. Eva píše:

    Placky boli skvele, vdaka za recept, jednoduchý, rýchly a chutný ja som dala asi lyžičku oleja priamo do hmoty- je to tak ok Sonička alebo tento postup pre niečo neodporúčas? Vdaka

    • Soňa Maléterová píše:

      Nie Evka, vôbec ničomu to nevadí, ak dáš olej priamo do zmesi. Teším sa, že ti chutia!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.