Jahody v agar-agare sú u nás momentálne hitom letnej sezóny :) Náš synček Oliver si ich veľmi zamiloval a ja som rada. V tomto dezerte totiž nie je nič, čo by malo vadiť mamičkám, ktorým záleží na tom, čo jedia ich deti.
Na prípravu tejto dobroty, ktorá chutí aj dospelým (teda aspoň nám doma určite), vám postačia len 4 ingrediencie. Jahody sú samozrejmosťou a namiesto cukru sladím prírodným jablkovým koncentrátom. Dávam ho toľko, aby bol dezert príjemne sladko-kyslý a osviežujúci. Je to vlastne šťava z jabĺk, ktorá je zkoncentrovaná odparením. Takže žiadna chémia, žiadny cukor. Bohužiaľ, nedajú sa zohnať v každej zdravej výžive, ale žiadajte si ich. Možno sa prispôsobia dopytu.
Alebo pohľadajte na internete. Aby som vám to zjednodušila, prikladám zopár linkov na tieto produkty na internete.
Viete z čoho sa vyrába klasická želatína? Nuž zo zvieracích šliach, kože, kostí a ďalšieho odpadu, ktorý vzniká na bitúnku. Preto radšej volím agar-agar. Vyrába sa z červenej morskej riasy gelidium a má niekoľko pozitívnych vlastností na naše zdravie:
Agar-agar dnes už bežne dostať v zdravej výžive.
No a k ovociu pridávam ešte štipku soli, ktorá „vytiahne“ sladkú chuť.
270 g jahôd
50 ml prírodného jablkového koncentrátu bez cukru
1 zarovnaná ČL práškového agar-agaru (klasická veľkosť lyžičky, nie tie úplne malé)
štipka soli
Jahody zmixujeme. Vznikne jahodová omáčka, ktorú dáme do malého hrnca, pridáme štipku soli a jablkový koncentrát. Privedieme k varu, znížime plameň a pridáme agar-agar v prášku. Varíme 1 minútu a neustále miešame, aby nám nevznikli hrudky.
Jahodovú zmes prelejeme do formičiek alebo pohárov či mištičiek. Tie bonbóny, ktoré vidíte na obrázku som urobila z formy na ľad. Necháme vychladnúť a ztuhnúť. Agar-agar začína tuhnúť približne pri 35 stupňoch. Potom preložíme do chladničky a necháme vychladnúť.
Hotový dezert môžeme vyklopiť z formičiek alebo jesť priamo z pohárov.
Môj tip: Vytvorte si výborné jahodové poháre s chia pudingom. Je to naozaj skvelá kombinácia a sú nabité vápnikom, ktorý sa nachádza v chia pudingoch i v agare.
Na spodok pohára dajte jahody v agar-agare, pripravené podľa tohto receptu. Po vychladnutí dajte vrstvu chia pudingu, recept nájdete tu >>> Chia puding. Navrchu ozdobte kúskami čerstvých jahôd a nasekanými orieškami. Môžete tiež pridať kokosové chipsy.
Podobným spôsobom sa dá pripraviť aj ďalšie letné ovocie. Môžete zmixovať aj viac druhov ovocia. V chladničke vám vydrží zhruba 3 dni.
Dobrú chuť