Jahody v agar-agare

Zdravý dezert bez cukru jahôd

Jahody v agar-agare sú u nás momentálne hitom letnej sezóny :) Náš synček Oliver si ich veľmi zamiloval a ja som rada. V tomto dezerte totiž nie je nič, čo by malo vadiť mamičkám, ktorým záleží na tom, čo jedia ich deti.

Len 4 ingrediencie

Na prípravu tejto dobroty, ktorá chutí aj dospelým (teda aspoň nám doma určite), vám postačia len 4 ingrediencie. Jahody sú samozrejmosťou a namiesto cukru sladím prírodným jablkovým koncentrátom. Dávam ho toľko, aby bol dezert príjemne sladko-kyslý a osviežujúci. Je to vlastne šťava z jabĺk, ktorá je zkoncentrovaná odparením. Takže žiadna chémia, žiadny cukor. Bohužiaľ, nedajú sa zohnať v každej zdravej výžive, ale žiadajte si ich. Možno sa prispôsobia dopytu.

Alebo pohľadajte na internete.  Aby som vám to zjednodušila, prikladám zopár linkov na tieto produkty na internete.

Tento od Severofruktu používam aj ja, kúpite ho na týchto stránkach:
Slovensko
http://www.zdravazahrada.sk/potraviny-bio-raw-vegan/942-koncentrat-jablkovy-750-ml-8594044445795.html
Česko
https://www.countrylife.cz/koncentrat-jablecny-750-ml-severofrukt
Alebo skúste túto značku:

https://stavy.heureka.cz/sunfood-stava-jablecna-koncentrovana-400-g

Nie je želatína ako želatína

Viete z čoho sa vyrába klasická želatína? Nuž zo zvieracích šliach, kože, kostí a ďalšieho odpadu, ktorý vzniká na bitúnku. Preto radšej volím agar-agar. Vyrába sa z červenej morskej riasy gelidium a má niekoľko pozitívnych vlastností na naše zdravie:

  • v organizme pôsobí zásadotvorne, čo sa hodí práve v kombinácii s kyselinotvorným ovocím
  • obsahuje minerálne látky – vápnik, horčík, železo a jód
  • je tiež zdrojom kyseliny listovej
  • pomáha pri problémoch s kĺbami
  • reguluje cholesterol v krvi

Agar-agar dnes už bežne dostať v zdravej výžive.
No a k ovociu pridávam ešte štipku soli, ktorá „vytiahne“ sladkú chuť.

Ingrediencie:

270 g jahôd
50 ml prírodného jablkového koncentrátu bez cukru
1 zarovnaná ČL práškového agar-agaru (klasická veľkosť lyžičky, nie tie úplne malé)
štipka soli


Potrebný čas: 10 min + tuhnutie a chladenie

Zdravý letný dezrt len zo 4 ingrediencií

Postup:

Jahody zmixujeme. Vznikne jahodová omáčka, ktorú dáme do malého hrnca, pridáme štipku soli a jablkový koncentrát. Privedieme k varu, znížime plameň a pridáme agar-agar v prášku. Varíme 1 minútu a neustále miešame, aby nám  nevznikli hrudky.

Jahodovú zmes prelejeme do formičiek alebo pohárov či mištičiek. Tie bonbóny, ktoré vidíte na obrázku som urobila z formy na ľad. Necháme vychladnúť a ztuhnúť. Agar-agar začína tuhnúť približne pri 35 stupňoch. Potom preložíme do chladničky a necháme vychladnúť.

Hotový dezert môžeme vyklopiť z formičiek alebo jesť priamo z pohárov.

Môj tip: Vytvorte si výborné jahodové poháre s chia pudingom. Je to naozaj skvelá kombinácia a sú nabité vápnikom, ktorý sa nachádza v chia pudingoch i v agare.

Na spodok pohára dajte jahody v agar-agare, pripravené podľa tohto receptu. Po vychladnutí dajte vrstvu chia pudingu, recept nájdete tu >>> Chia puding. Navrchu ozdobte kúskami čerstvých jahôd a nasekanými orieškami. Môžete tiež pridať kokosové chipsy.

Efektný letný dezert s jahodami

Podobným spôsobom sa dá pripraviť aj ďalšie letné ovocie. Môžete zmixovať aj viac druhov ovocia. V chladničke vám vydrží zhruba 3 dni.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Skvelý zdravý dezert pre deti

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.