Túto kašu začínam variť s príchodom teplejších dní. Kukurica, z ktorej je polenta vyrobená, má totiž ochladzujúcu energiu. A to najviac zo všetkých obilnín. Preto sa jej v zime vyhýbam, alebo ju kombinujem so pšenom. No z času načas ju v zime pripravujem ako slanú prílohu. Vtedy ju zapekám v rúre s bylinkami a troškou oleja.
Polentová kaša na raňajky vám, okrem dávky cenných vitamínov skupiny B, dodá kvalitné zložité sacharidy, ktoré sa do tela vstrebávajú postupne. Tieto sacharidy potrebujeme a rozhodne by sme ich nemali vylučovať zo svojho jedálnička. Pred 5 rokmi som kompletne zmenila svoj spôsob stravovania. Vtedy som naopak do svojho jedálnička zaradila viac kvalitných zložitých sacharidov v podobe celozrnných obilnín. V priebehu pár týždňov som schudla a svoju váhu si držím aj napriek tomu, že sa mi narodil syn. Nízkosacharidové diéty považujem za nezdravé. Krátkodobý efekt sa dostaví (každá diéta krátko funguje, pretože niečo z jedálnička vyradíme), ale z dlhodobého hľadiska je opatrnosť na mieste.
Polentovú kašu nasladko môžete ochutiť podobne ako klasickú krupicovú kašu. Výborne chutí napríklad so škoricou. My si ale na polentu veľmi radi dávame karobovú polevu. Karob je alternatíva kakaa, z istého pohľadu zdravšia. Narozdiel od kakaa neobsahuje kofeín, ktorý nie je veľmi vhodný pre malé deti. Kakao obsahuje niektoré alergénne látky a alkaloidy, ktoré môžu u citlivejších ľudí vyvolávať hyperaktivitu či dokonca poruchy spánku. V karobe sa nenachádzajú.
Sama som zažila stav, kedy som večer zjedla pol tabuľky vysokopercentnej horkej čokolády a potom som do druhej v noci nevedela zaspať :)
V porovnaní s kakaom má karob o dosť menej tuku a je sladší, takže ho už toľko netreba dosladzovať. Ja uprednostňujem horkejšiu a nie príliš sladkú chuť polevy. Preto, ak sa vám bude zdať málo sladká, prispôsobte si ju podľa vlastnej chuti.
pol hrnčeka polenty (kukuričnej krupice – dávam klasickú, nie instantú)
2 hrnčeky ryžového mlieka
štipka soli
1 kopcovitá ČL tmavého karobového prášku
2 ČL mandľového masla
2 ČL jačmenného alebo ryžového sladu (pre bezlepkovú verziu dajte ryžový sirup)
trochu teplého ryžového mlieka na zriedenie
nasekané mandle prípadne iné orechy alebo semienka
Ryžové mlieko dáme variť so štipkou soli.
Keď začne vrieť, postupne k nemu vsypeme polentu za stáleho miešania metličkou. Hrniec prikryjeme a na slabom plameni necháme variť asi 30 minút. Počas varenia nemiešame.
Môj tip: Počas chladnejších dní uvarte túto kašu v kombinácii so pšenom, ktoré má viac ohrievajúcej energie. Stačí keď časť, napríklad tretinu alebo polovicu, polenty nahradíte pšenom. No nezabudnite ho pred vložením do hrnca prepláchnuť pod tečúcou vocou. Polentu nepreplachujeme. Ďalej postupujeme rovnako.
Medzitým si pripravíme karobovú polevu. V malej miske dobre vymiešame karob, maslo a slad. Postupne prilievame trochu mierne ohriateho ryžového mlieka až kým dosiahneme požadovanú hustotu. Vymiešame, aby sme získali hladkú konzistenciu polevy.
Uvarenú kašu v hrnci dobre premiešame. Na tanieri polejeme polevou a posypeme nasekanými orieškami alebo semienkami.
Dobrú chuť
Soni, dnes ráno jsem vařila tuto kaší a je výborná. Dali jsme si ji s ovocem, Kubikovi moc chutnala.:-)
Jani, som rada že vám chutila :) U nás chutí všetkým. Polenta je ideálna na leto a pre deti❤