Smaženie a fritovanie nepatria práve k najzdravším úpravám jedál, ale ak to nepreháňame, nič hrozné sa nestane. Platí to zvlášť v zime, kedy naše telo potrebuje trochu viac tukov. A tiež záleží na tom, čo smažíme. Zeleninu v tempure či tieto bezlepkové krokety zo pšena strávime oveľa ľahšie, než vyprážané mäso, syr alebo klasické zemiakové krokety.
Ak si k vyprážanému jedlu dáte reďkovku, podporíte činnosť pečene, pre ktorú je nadbytok tukov záťažou. Reďkovky, vďaka svojim enzýmom, podporujú tráviaci proces. Najlepšie v tomto smere funguje biela reďkovka (tzv. daikon).
Vráťme sa ale zpäť ku kroketám. Na ich prípravu budete potrebovať len zopár ingrediencií. Recept je veľmi jednoduchý, najťažšia (alebo skôr najzdĺhavejšia) časť je tvarovenie krokiet. Ostanú vám dlho chrumkavé a sú naozaj chutné. Ja ich mám veľmi rada obalené v sezame, ale výborné sú aj bez neho. Ak ich chcete ozvláštniť, pridajte do cesta trošku lahôdkového droždia, alebo bylinky či korenie (napríklad mletý koriander).
Dajú sa pripraviť aj nasladko, ak do cesta primiešate trošku škorice a hotové krokety pokvapkáte javorovým sirupom. Mňam :-)
130 g pšena
dvojnásobok objemu vody
1/2 ČL soli
2 PL pohánkovej múky
olej vhodný na vyprážanie
ďalsie ingrediencie, ktoré môžete vynechať:
sezam nelúpaný
1 – 2 ČL lahôdkového droždia
bylinky, koriander
Pšeno uvaríme v približne dvojnásobku vody so soľou. Trvá to 15-20 minút. Nie každé pšeno sa varí rovnako dlho a možno budete potrebovať trochu viac vody. Radšej to v priebehu varenia skontrolujte, aby sa vám nezačalo pripaľovať. Potrebujeme, aby bolo pšeno dobre uvarené a všetka tekutina sa vsiakla.
Ešte do teplého obilia vmiešame pohánkovú múku, ktorá všetko krásne spojí. Lyžicou dobre premiešame. Malo by vzniknúť lepivé cesto, z ktorého budeme v dlani tvarovať guľôčky. Do cesta môžete pridať niektorú z ďalších ingrediencií na dochutenie, ale nie je to nevyhnutné. Prípadne ich môžete obaliť v sezame.
Sezam vám odporúčam vopred opláchnuť pod tečúcou vodou a vysušiť 10 minút na panvičke na miernom plameni. Zbavíte sa možných nečistôt alebo plesní na povrchu.
Ak by vám počas tvarovania krokiet začalo cesto vysychať, pridajte postupne trošičku horúcej vody. Pridávajte po lyžičkách. V prípade, že máte cesto príliš riedke, prisypte trochu pohánkovej múky.
Krokety smažíme v rozpálenom oleji alebo fritujeme, kým získajú zlatú farbu. Prebytočný tuk odsajeme papierovou vreckovou a podávame.
Výborne sa hodia napríklad k zeleninovo-strukovinovej omáčke.
Dobrú chuť