Vianoce sa blížia a s nimi aj poriadne hodovanie. Určite máte svoje obľúbené a tradičné recepty, bez ktorých si vianočný stôl neviete predstaviť. Ak radi skúšate nové veci a svoju vianočnú klasiku chcete oživiť niečim zdravým, vyskúšajte tieto guľôčky.
Sú bez múky a bez cukru. Ich základ tvoria fazule, ale stopercentne ich v týchto guľkách nespoznáte :-)
Fazule sú pre nás v zimnom období veľmi dôležité. Posilňujú naše obličky (ľadviny), ktoré sú v zime na vrchole svojich síl a bývajú často oslabené. Najvýkonnejšie sú v tomto smere práve fazuľky adzuki.
1 hrnček (asi 180 g) fazulí adzuki alebo čierna ľadvina
5 sušených marhúľ
10 sušených sliviek
3 PL kvalitného kakaa alebo karobu
2-3 PL javorového sirupu
1 ČL sójovej omáčky Tamari (môžete nahradiť troškou soli)
80 g mletých vlašských alebo lieskových orechov
1,5 ČL rumovej esencie (ak robíte guličky len pre dospelých, môžete nahradiť 2 PL rumu)
nastrúhaná kôra z 1 bio pomaranča
tekutá stévia (ak preferujete sladšiu chuť)
mleté orechy alebo kokos na obaľovanie guličiek
Fazuľu umyjeme a namočíme na 10 – 12 hodín do vody. Následne ju uvaríme spolu so sušeným ovocím do mäkka.
Ak budete guľky pripravovať z fazuliek adzuki, môžete ich s ovocím variť priamo vo vode, v ktorej sa namáčali. Ja varím adzuki v tlakovom hrnci asi 45 min. Ak použijete čiernu fazuľu, namáčaciu vodu zlejte a varte v novej vode. V tlakovom hrnci sa budú variť približne hodinu.
Uvarenú fazuľovo-ovocnú zmes necháme trochu vychladnúť a vodu zlejeme. Tento základ dáme do stolného mixéru a najemno zmixujeme. Chce to trochu trpezlivosti a pravidelné miešanie, ale ide to. Postupne pridáme všetky ostatné ingrediencie a poriadne premiešame alebo ešte zmixujeme.
Tvarujeme neveľké guľky, ktoré obaľujeme v mletých orechoch alebo kokose.
V chladničke vydržia 3 dni, preto ich nerobte príliš skoro vopred. Z uvedeného množstva surovín vznikne poriadna kôpka guličiek. Ak ste menšia rodina, možno vám postačí polovičná dávka.
Dobrú chuť