Čokoládové fazuľové guľky

Vianoce sa blížia a s nimi aj poriadne hodovanie. Určite máte svoje obľúbené a tradičné recepty, bez ktorých si vianočný stôl neviete predstaviť. Ak radi skúšate nové veci a svoju vianočnú klasiku chcete oživiť niečim zdravým, vyskúšajte tieto guľôčky.

Sú bez múky a bez cukru. Ich základ tvoria fazule, ale stopercentne ich v týchto guľkách nespoznáte :-)

Fazule sú pre nás v zimnom období veľmi dôležité. Posilňujú naše obličky (ľadviny), ktoré sú v zime na vrchole svojich síl a bývajú často oslabené. Najvýkonnejšie sú v tomto smere práve fazuľky adzuki.

Môj tip:
Nechcete svojim deťom dávať nezdravé sladkosti? Nahraďte konvenčné cukrovinky na Mikuláša napríklad týmito fazuľovými guľôčkami. 

Ingrediencie:

1 hrnček (asi 180 g) fazulí adzuki alebo čierna ľadvina
5 sušených marhúľ
10 sušených sliviek
3 PL kvalitného kakaa alebo karobu
2-3 PL javorového sirupu
1 ČL sójovej omáčky Tamari (môžete nahradiť troškou soli)
80 g mletých vlašských alebo lieskových orechov
1,5 ČL rumovej esencie (ak robíte guličky len pre dospelých, môžete nahradiť 2 PL rumu)
nastrúhaná kôra z 1 bio pomaranča
tekutá stévia  (ak preferujete sladšiu chuť)

mleté orechy alebo kokos na obaľovanie guličiek


Potrebný čas: 100 minút + namáčanie fazulí vopred

Postup:

Fazuľu umyjeme a namočíme na 10 – 12 hodín do vody. Následne ju uvaríme spolu so sušeným ovocím do mäkka.

Ak budete guľky pripravovať z fazuliek adzuki, môžete ich s ovocím variť priamo vo vode, v ktorej sa namáčali.  Ja varím adzuki v tlakovom hrnci asi 45 min. Ak použijete čiernu fazuľu, namáčaciu vodu zlejte a varte v novej vode. V tlakovom hrnci sa budú variť približne hodinu.

Uvarenú fazuľovo-ovocnú zmes necháme trochu vychladnúť a vodu zlejeme. Tento základ dáme do stolného mixéru a najemno zmixujeme. Chce to trochu trpezlivosti a pravidelné miešanie, ale ide to. Postupne pridáme všetky ostatné ingrediencie a poriadne premiešame alebo ešte zmixujeme.

Tvarujeme neveľké guľky, ktoré obaľujeme v mletých orechoch alebo kokose.

V chladničke vydržia 3 dni, preto ich nerobte príliš skoro vopred. Z uvedeného množstva surovín vznikne poriadna kôpka guličiek. Ak ste menšia rodina, možno vám postačí polovičná dávka.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.