Hrušky sú podľa tradičnej čínskej medicíny ideálnym ovocím na jeseň. Vyživujú a podporujú totiž obidva orgány jesene – pľúca a črevá. Hrušky pomáhajú zvlhčovať pľúca a práve na jeseň máva veľa ľudí problém so suchšími sliznicami. Tepelne upravená hruška pomáha pri jesennom kašli či podráždenom hrdle.
Hruška je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a črevný mikrobióm. Obsahuje vitamín C, antioxidanty a flavonoidy, ktoré posilňujú imunitu a chránia bunky pred oxidačným stresom. Je tiež prirodzene hydratujúca, pretože má vysoký obsah vody.
Mnoho ľudí má problém s trávením surových hrušiek, preto je lepšie ich konzumovať krátko tepelne upravné. V tomto recepte pridávam k hruške aj čerstvo vytlačený zázvor, ktorý nielen pekne zahrieva, ale posilňuje organizmus a aj trávenie. Kombinácia ovsenej kaše s týmto hruškovo-zázovorovým prelivom a škoricou je naozaj luxusná a padne vám výborne počas studeného jesenného rána.
50 g ovsených vločiek
štipka soli
1 ČL chia semienok
voda alebo ryžové mlieko (ak preferujete sladšiu kašu)
1 kopcovitá ČL kešu alebo mandľového masla
1 väčšia sladká hruška
1/4 ČL mletej škorice
štipka soli
2-3 PL vody
1 ČL prírodného sladila (dávam čakankový sirup alebo jačmenný slad) ale záleží na sladkosti hrušky, možno vynechať
1 ČL čerstvo vytlačenej zázvorovej šťavy (alebo nastrúhaný zázvor)
Vločky zalejeme vodou alebo ryžovým mliekom aby bola tekutina pár milimetrov nad nimi. Pridáme štipku soli a chia semienka. Povaríme 5 minút do zhustnutia.
Potom do vločiek primiešame orieškové maslo, ktoré dodá fantastickú krémovú textúru.
Hrušku nakrájame na menšie kúsky, primiešame štipku soli, škoricu a vodu. Osladíme. Povaríme prikryté približne 4-5 minút, na konci pridáme zázvorovú šťavu. Šťavy nepotrebujeme veľa a ja ju získavam z čerstvého zázvoru tak, že kúsok zázvoru dám do lisu na cesnak a poriadne šťavu vytlačím priamo do hrnca. Zázvor môžete tiež nastrúhať najemno.
Môj tip: Skúste polovicu ovsených vločiek nakombinovať s jačmennými vločkami. Tieto vločky majú ešte vyšší obsah beta-glukánov než ovos, takže účinok na mikrobióm a znižovanie cholesterolu býva ešte silnejší. Jačmeň má tiež o niečo nižší glykemický index a viac nerozpustnej vlákniny (dobrá proti zápche). Všetko o jednotlivých druhoch obilnín, vrátane ich správnej prípravy a konzumácie nájdete v kurze zdravého varenia Odolnejší na jeseň a zimu.