Táto klasika maďarskej kuchyne chutí úžasne aj bez mäsa. A navyše takto je oveľa lepšie stráviteľná a budete sa po nej cítiť ľahšie. Stačí ho nahradiť údeným tofu a nechať pekne skombinovať chute. Tofu v tomto prípade ale nekrájajte na kúsky, ale podrvte v rukách.
Tento recept som pripravila pre menší pekáč či zapekaciu misu. Tá moja má rozmery 24 x 17 cm. Budete ale potrebovať, aby bola vysoká aspoň šesť centimetrov. Ak máte klasický väčší pekáč, všetky ingrediencie zdvojnásobte. A je to taká dobrota, že sa vyplatí pripraviť ju vo väčšom množstve. Ja sa kvôli nej chystám kúpiť väčší pekáč.
Jedlá z kvasenej kapusty sú výborné, ale nezabudnite, že varením kapusty sa zničí veľká časť zdraviu prospešných látok. To samozrejme neznamená, že kapustu nemáme variť. Ak si ale k hlavnému jedlu denne doprajete neveľký kopček surovej kyslej kapusty, urobíte celkom dosť pre svoje zdravie. Kvasená zelenina je totiž taký malý zázrak. Viac sa o nej dočítate v tomto článku >>> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu.
1 kg kvasenej kapusty
2 cibule
5 PL oleja (dávam slnečnicový)
1 ČL soli
1/2 ČL mletej rasce
1 ČL mletej červenej papriky
trošku mletého čierneho korenia
250 ml vody
1 menší hrnček guľatozrnnej ryže
1 a pol balenia údeného tofu
200 ml rastlinnej smotany (mne sa tu najviac hodí ryžová alebo kešu smotana)
Kapustu nakrájajte podľa potreby na menšie časti (ak ju máte napríklad pridlhú) a jeden až dvakrát ju premyjte aby nebola príliš kyslá. Na posolenom oleji speňte 1 cibuľu, pridajte 1/2 ČL červenej papriky a mletej rasce a premytú kapustu. Restujte asi 2 minúty a pritom miešajte. Potom podlejte štvrť litrom vody a prikryté duste 40 – 45 minút na miernom plameni.
Medzitým uvarte ryžu podľa návodu.
Trúbu nastavte na 200 stupňov.
Na oleji na panvici speňte druhú cibuľu. Nesoľte, údené tofu je pomerne slané. Do spenenej cibule pridajte tofu tak, že ho rukou rozdrvíte. Pridajte zbytok mletej červenej papriky (1/2 ČL) a trochu mletého čierneho korenia. Asi 5 minút restujte.
Do olejom vymasteného pekáča rovnomerne navrstvite jednotlivé časti pokrmu. Začnite kvasenou kapustou, dajte jej polovicu a uhlaďte lyžicou. Na kapustu navrstvite všetku uvarenú ryžu a na ňu všetko orestované tofu. Poslednou vrstvou bude zbytok kvasenej kapusty, na ktorý rovnomernej po celom obvode nalejte šťavu, ktorá vám ostala v hrnci.
Dajte piecť neprikryté do strednej časti rúry a po približne 20 minútach zalejte rovnomerne ryžovou smotanou. Smotana je dosť hustá, tak ju trochu zatlačte do kapusty.
Pečte ešte ďalších 10 – 15 minút. Nechajte chvíľu odpočívať a môžete podávať.
Dobrú chuť
Ahoj Soni, chcela som ti to napísať už dávnejšie. Tá tvoja koložvárska je výborná. Robím ju opakovanie a chutí celej rodine (aj muživi a synovi) Vďaka za recept!
Ahoj Mirka, skvelá správa! Ďakujem ti za ňu :)
Vyborny recept, dakujem velmi pekne za inspiraciu. Dlho som hladala nejaky, kde nejde maso a konecne mam a pravidelne ho robievam. Davame si k tofu este trosku klobane a namiesto ryzovej smotany si robievam domacu z kesu, inak vsetko podla povodneho receptu a je to topka fakt :)
To mám naozaj radosť, že vám chutí, Alex. Klobaňou koložvársku aj ja občas vylepším a domáca kešu smotana je vždy lepšia ako kupovaná ryžová