Lievance či palacinky sú pre nás takými sviatočnými víkendovými raňajkami. Nerobievam ich často, ale ak ich už máme, záleží mi na tom, aby stáli za to. Musia byť krásne nadýchané, mäkkučké a voňavé. A tiež je fajn, ak sú nutrične bohaté. Presne s týmto zámerom som tvorila tento recept.
Mak je bohatým zdrojom vápnika a ďalších cenných látok. A omnoho vhodnejší, než kravské mlieko. Navyše je to dobrota. Takže prečo ho občas nemať na raňajky? V recepte je makové mlieko, ale môžete použiť aj iné rastlinné mlieko. Ja robievam tieto lievance aj s ryžovým. A sú vynikajúce. Ak doma pripravujem makové mlieko, dávam do lievancov zvyšky maku z jeho prípravy namiesto mletého maku. Bola by ich škoda vyhodiť.
Cesto sladím kombináciou ryžového sladu (slady sú najzdravšie sladidlá, pretože vznikajú rozložením zložitých cukrov z obilnín) a javorového sirupu. Ak slad nemáte, dajte 2 PL javorového sirupu.
Priznám sa vám, často ich jem len tak „nasucho“, ale výborne sa tiež dopĺňajú s voňavými varenými slivkami, ktoré sú aj na fotkách.
Pripravujem ich veľmi jednoducho:
Asi 10 ks čerstvých sliviek, rozdelených na polovice, 4-5 minút povaríme so štipkou soli, 1 PL mirinu (môžeme nahradiť rumom alebo vynechať), troškou javorového sirupu a škoricou. Varíme v hrnci bez pokrievky.
200 ml makového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
1 jablko (asi 200 g)
2 PL mletých ľanových semienok
100 g mletého maku alebo zvyšky z prípravy makového mlieka
1 PL ryžového sladu
1 PL javorového sirupu
kôra z 1 bio citrónu
citrónová šťava z 1/2 citrónu
50 g ovsených vločiek (pre verziu bez lepku použijeme bezlepkové)
100 g pohánkovej múky
2 PL kukuričného škrobu
štipka soli
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy na pečenie
1/2 ČL škorice
trošku mletej vanilky
Na začiatku na jemnom strúhadle nastrúhame jablko. Pridáme k nemu mletý ľan, zamiešame a necháme odpočívať.
Ďalej si v samostatnej mise pripravíme suché ingrediencie okrem maku a vločiek. Takže preosejeme pohánkovú múku a kukuričný škrob, pridáme soľ, prášok do pečiva a sódu. Nezabudneme na škoricu a vanilku.
Do stolného mixéra dáme mlieko, mak, vločky, jablkovo-ľanovú zmes, sladidlá, kôru a šťavu z citróna. Dobre zmixujeme na vyšších otáčkach. A následne primiešame k pripravenej múke. Miešame zľahka, aby cesto ostalo nadýchané. Bude pomerne husté, ale to je v poriadku.
Rozpálime panvicu a pečieme na tenkej vrstvičke oleja dozlata z oboch strán. Ak nemáme panvicu na lievance, cesto vytvarujeme do tvaru lievancov pomocou lyžice. Po chvíli uberieme oheň a pečieme na strednom stupni. Ja pri pečení lievancov a palaciniek používam kokosový olej, ale môžete použiť aj iný, napríklad slnečnicový určený na pečenie.
Dobrú chuť
…