Naozaj ma baví, ak ani dezerty či múčne jedlá nie sú plné len prázdnych kalórií. Vďaka pohánke a ľanu toto cesto na palacinky pekne drží a nelepí aj bez vajíčka či sójového mlieka. A navyše sú palacinky nutrične oveľa hodnotnejšie. Ak nemáte zlatý ľan, môžete použiť aj klasický hnedý. Len budú palacinky trošku tmavšie.
Cestíčko na tieto palacinky som mierne zafarbila naružovo. Použila som na to trošku čerstvej šťavy z červenej repy. Môžete tiež použiť štavu z mrazených malín, ak máte. Ak nechcete ružové palacinky, tento krok môžete pokojne vynechať. Ďalšou možnosťou je použiť nejaký sušený červený nápoj v prášku. Stačí približne jedna lyžica. V obidvoch týchto prípadoch uberte 10 g špaldovej múky.
1 l ryžového mlieka (dávam mlieko obohatené o vápnik, napríklad z DM)
190 g hladkej špaldovej múky
9 PL celozrnnej pohánkovej múky jemne mletej
1 PL zlatého ľanu
väčšia štipka soli (alebo dve štipky)
trošku mletej vanilky
2 PL ryžového sladu alebo sirupu
1 ČL sódy bikarbóny
50 – 100 ml šťavy z červenej repy
olej na pečenie (používam kokosový)
Na náplň a zdobenie:
jahodový džem
kokosový jogurt
javorový sirup
ovocie podľa chuti
nasekané oriešky a nasekaná alebo rozpustená horká čokoláda
Zlatý ľan pomeľte alebo zmixujte na múku. Používam na to obyčajný mlynček na kávu.
Mlieko dajte do misy a pridajte k nemu všetky ostatné ingrediencie. Metličkou to celé vymiešajte na tekuté cestíčko.
Nechajte odpočívať asi 15 minút.
Na nepriľnavej teflónovej panvici, ktorú potriete troškou oleja, pečte tenké palacinky. Aby vám hotové palacinky nevychladli, kým upečiete všetky, môžete ich držať v rúre vyhriatej na približne 50 stupňov.
Na náplň zmiešajte kokosový jogurt s lyžičkou jahodového džemu a podľa potreby doslaďte troškou javorového sirupu. Hotové palacinky natrite tenkou vrstvou džemu, na to rozvrstvite ružový jogurt. Preložte alebo zrolujte a ozdobte ovocím, orechami a/alebo čokoládou.
Dobrú chuť ♥