JEDÁLNIČEK - DEŇ 3

TÝŽDEŇ 3

DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Kváskový chlebík s mrkvovo-šošovicovou nátierkou 
  • Fazuľa nakyslo so pšenovými nokmi
  • Šalát s červenej repy s tofu alebo tempehom (podľa zásob, ktoré vám ostali)

RAŇAJKY

Kváskový chlieb s mrkvovou nátierkou

Ingrediencie:
1/2 cibule
1 PL oleja
1 väčšia mrkva
1 PL červenej polenej šošovice
1/4 ČL soli
trošku kurkumy
štipka mletého koriandru
sušená bazalka
horúca voda alebo vývar (asi 200 ml)
1 strúčik cesnaku 
umeocot na dochutenie

Postup:

1. Zeleninu očistíme, mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu na kocky. Šošovicu poriadne prepláchneme v studenej vode. 

2. Cibuľu speníme na posolenom oleji, pridáme mrkvu a korenie a krátko orestujeme. 

3. Doplníme šošovicu a podlejeme horúcou tekutinou, tak aby bola zarovno s mrkvou a šošovicou. 

4. Varíme na miernom ohni 15 - 20 minút. Na poslednú minútu pridáme popučený cesnak. 

5. Dochutíme troškou umeocta a zmixujeme. Ak by vám ostala nevstrebaná tekutina, ešte pred mixovaním ju opatrne zlejte. 

OBED

Fazuľa na kyslo

Ingrediencie: 
1/2 hrnčeka bielej fazule (môže byť aj hnedá)
1 väčší petržlen
1/2 menšej cibule
1 ČL oleja
soľ podľa chuti
1 celé čierne korenie
1 strúčik cesnaku
250- 300 ml horúceho vývaru alebo vody
50 ml rastlinnej smotany (dávam mandľovú)
1 zarovnaná PL maizeny
1 PL umeoctu
trochu jablčného octu alebo citrónovej šťavy

Postup:

1. Prepláchnutú fazuľu dáme namáčať na min. 10 hodín a potom ju uvaríme do mäkka s kúskom riasy Kombu (asi 45-60 min v tlakovom hrnci, záleží od druhu fazule). Po uvarení pridáme trochu soli a ešte pár minút povaríme v otvorenom hrnci.

2. Petržlen nakrájame na kolieska a cibuľu nadrobno.

3. Cibuľu speníme na osolenom oleji a pridáme petržlen, korenie a nasekaný alebo popučený cesnak. Chvíľu restujeme.

4. Zalejeme horúcim vývarom a varíme 10 minút.

5. Vyberieme korenie a zeleninu zmixujeme.

6. Vrátime na oheň, pridáme smotanu a maizenu zmiešanú v troške studenej vody.

7. 2 minúty povaríme a pridáme uvarenú fazuľu.

8. Odstavíme a dochutíme umeoctom a troškou jablčného octu. Ocot pridávajte po troškách postupne a vylaďte si chuť, ktorá vám vyhovuje.

9. Podávame s pečenou polentou.

Pšenové noky alebo šúľance

Ingrediencie: 
1 hrnček neuvareného pšena
2 hrnčeky vody
soľ 
pohánková múka (asi 1 PL) 

Postup:

1. Pšeno prepláchnite a dajte variť v dvojnásobku vody s troškou soli.

2. Varte asi 20 minút, kým nevznikne hustá kaša. Ak by sa vám zdalo pšeno príliš tekuté, povarte ho ešte niekoľko minút bez pokrievky. 

3. Uvarenú pšenovú kašu nechajte vychladnúť. 

4. Do hrnca dajte ohrievať vodu, v ktorej budete noky variť.

5. Ku kaši primiešajte pohánkovú múku a spracujte tuhé cesto. Ak je treba, pridajte o niečo viac múky.  Cesto spracovávam rukou. 

6. Z cesta na pomúčenej doske vytvorte valček široký asi 3 - 4 centimetre. Valček krájajte na asi 1 cm široké noky, ktoré ešte môžete jemne pošúľať a vytvoriť z nich šúľance ako na obrázku. 

7. Vložte ich do vriacej osolenej vody a keď začne vrieť, znížte plameň aby sa nerozvarili. Počkajte niekoľko minút, kým vyplávajú na povrch a opatrne ich dierovanou naberačkou vyberte z vody. 

 

VEČERA

Šalát z červenej repy s tofu

Ingrediencie: 
1 stredne veľká červená repa
štipka soli
1 PL umeoctu
čierne mleté korenie
polovica tofu (100g)
1 PL oleja
1-2 ČL omáčky Shoyu alebo Tamari bez lepku
trochu čerstvej petržlenovej vňate
1 ČL slnečnicových semienok

 

Postup:

1. Najprv uvaríme červenú repu tak, že ju vložíme vcelku a neolúpanú do menšieho hrnca s jemne osolenou vriacou vodou. Necháme variť 40 min na miernom plameni.

2. Medzitým nakrájame tofu na kocky a v malej miske ho necháme marinovať v sójovej omáčke Shoyu.

3. Uvarenú repu vyberieme z hrnca a necháme ju 10 min trochu vychladnúť.

4. Potom ju ošúpeme a nakrájame na asi 1 mm tenké plátky veľké asi 2 cm.

5. V miske ich ochutíme umeoctom, mletým korením a vňaťou.

6. Tofu opečieme na panvičke v rozpálenom oleji, aby chytilo farbu a bolo chrumkavé.

7. Primiešame ho k repnému šalátu a pridáme slnečnicové semienka.

8. Podávame s kvasenou zeleninou a listovým šalátom.