JEDÁLNIČEK - DEŇ 4

TÝŽDEŇ 3

DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Špaldovo-pohánková krupicová kaša
  • Brokolicovo-pórikový krém s bazalkou
  • Fazuľa na kyslo so pšenovými nokmi zo včera
  • Kuskus šalát s cícerom a avokádom 

RAŇAJKY

Špaldovo-pohánková krupicová kaša

Ingrediencie:
30 g celozrnnej špaldovej krupice
20 g pohánkovej krupice
štipka soli
400 ml ryžového mlieka (alebo v kombinácii s mandľovým)
škorica a/alebo kakao
jačmenný alebo ryžový slad (bezlepkári ryžový sirup)

INÉ VARIANTY:
Ak nemáte pohánkovú krupicu, pripravte si kašu zo 60 g celozrnnej špaldovej krupice. Postup je rovnaký.

Pri bezlepkovej diéte: uvarte si polentovú kašu - viď recept na deň 1

Postup:

1. Do menšieho hrnca dáme variť mlieko so štipkou soli.

2. Kým mlieko začne vrieť, prichystáme si do misky obidve krupice.

3. Do vriaceho mlieka pri slabšom plameni vsypeme za stáleho miešania krupicu.

4. Varíme niekoľko minút, do zhustnutia.

5. Na tanieri posypeme škoricou či kakaom a jemne dosladíme sladom.

6. Môžeme pridať aj lyžičku mandľového masla.

OBED

Brokolicovo - pórikový krém

Ingrediencie:
3/4 hrnčeka surovej brokolice
6 cm kúsok póriku
1/3 cesnaku
horúci zeleninový vývar alebo voda (200-250 ml)
1 ČL oleja
soľ podľa chuti
štvrtinka cibule 
mleté čierne korenie
pol ČL bielej miso pasty
50 ml mandľovej smotany
niekoľko lístkov čerstvej bazalky
slnečnicové alebo tekvicové semienka na podávanie

Postup:

1. Brokolicu umyjeme a nakrájame na ružičky. Pórik na kolieska.

2. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme so soľou dobiela na oleji.

3. Pridáme brokolicu, pór a cesnak, čierne korenie.

4. Zalejeme vývarom, tak aby bol zarovno so zeleninou.

5. Varíme 7 minút. 

6. Pridáme lístky bazalky a smotanu a ešte varíme minútu.

7. Odstavíme z tepelného zdroja, primiešame miso pastu a zmixujeme na hladký krém.

8. Na tanieri posypeme semienkami.

Fazuľa na kyslo s pečenou polentou

Ak ste fazuľu nevarili včera, tak recept na fazuľu a pšenové noky nájdete v časti OBED - DEŇ 3.

VEČERA

Kuskus šalát s cícerom a avokádom

Ingrediencie:
90 g celozrnného kuskusu (bezlepkári dajú kukuričný)
3 PL uvareného cíceru 
1/2 zrelého avokáda
4 - 5 sušených paradajok v oleji, dobre odkvapkaných 
200 ml horúcej vody alebo zeleninového vývaru
1/4 ČL kurkumy
soľ podľa chuti (približne 1/5 ČL)
1 ČL oleja
1 ČL čerstvo vytlačenej šťavy z citróna (prípadne viac, podľa chuti)
trošku mletého čierneho korenia
menšia hrsť petržlenovej vňate

INÉ VARIANTY:

namiesto cíceru môžete dať čiernu šošovicu beluga alebo fazuľu

Postup:

1.Vopred namočíme cícer (aspoň na 10 hod) a  uvaríme podľa návodu (spravidla sa v tlakovom hrnci varí 45-60 min). Odporúčam vám variť ho bez soli, s kúskom riasy Kombu a/alebo so saturejkou či majoránkou. 

2. Na panvicu dáme olej, soľ a kurkumu a krátko spolu prehrejeme. Pridáme kuskus a 1-2 minúty za stáleho miešania smažíme.

3. Potom prilejeme horúcu vodu alebo zeleninový vývar. Povaríme  na miernom ohni dve minúty a prikrytý necháme ešte 10-15 minút odpočívať.

4. Medzitým ošúpeme avokádo a nakrájame ho na asi 1,5 cm kúsky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, jemne osolíme a zľahka okoreníme čiernym korením.

5. Sušené paradajky nakrájame na tenké kúsky.

6. Petržlenovú vňať posekáme najemno.

7. Kuskus premiešame s uvareným cícerom, pridáme sušené paradajky a petržlenovú vňať. Nakoniec primiešame avokádo. 

8. Ideálne je doplniť tento šalát nejakou naparenou alebo blanšírovanou zeleninou. Ak nestíhate, dajte si aspoň kopček kvasenej zeleniny.