JEDÁLNIČEK - DEŇ 1

TÝŽDEŇ 3

DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Mandľová ovsená kaša
  • Šošovica na indický spôsob so sezamovou ryžou 
  • Tofu špízy s batátovo-zelerovou kašou

RAŇAJKY

Mandľová ovsená kaša

Ingrediencie:
60 g ovsených vločiek (pri bezlepkovej diéte bezlepkových)
voda alebo ryžové mlieko
štipka soli
1 ČL mandľového masla
mletá škorica podľa chuti
jačmenný alebo ryžový slad 
nepražené mandle

Postup:

1. Vločky v hrnci 3x prepláchneme studenou vodou a necháme vyplávať na povrch nečistoty, ktoré zlejeme.

2. Zalejeme vodou alebo ryžovým mliekom, aby boli niekoľko mm nad vločkami. Pridáme štipku soli.

3. Privedieme k varu a za stáleho miešania varíme niekoľko minút do zhustnutia. 

4. Do hotovej kaše primiešame lyžičku mandľového masla, môžeme primiešať chia semienka alebo mleté ľanové semienka a chvíľu nechať postáť. 

5. Na tanieri dochutíme sladom a nasekanými mandľami.

Môj tip: Ak máte radi kokosové chute, primiešajte trošku kokosovej smotany a kašu posypte kokosovými vločkami. 

OBED

Šošovica na indický spôsob so sezamovou ryžou

Ingrediencie:
2 PL červenej šošovice (čočky) polenej lúpanej
1 menšia mrkva
1/2 petržlenu
kúsok batátu (zhruba toľko ako mrkvy - možno nahradiť karfiolom)
1/2 menšej cibule
1 menší strúčik cesnaku
asi 150 ml horúceho zeleninového vývaru 
1 ČL  oleja
1/4 ČL soli + na ryžu
1/4 ČL kari korenia
1/4 ČL kurkumy
1/4 ČL mletého koriandru
50 ml kokosovej smotany
1/2 ČL bielej miso pasty
50 g neuvarenej ryže 
1 ČL nelúpaného sezamu 

Postup:

1.Najprv dáme variť ryžu so sezamom. Na dno hrnca dáme sezam, nasypeme umytú ryžu a zalejeme dvojnásobným množstom vody. Pridáme soľ a varíme podľa návodu.

2. Na posolenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu.

3. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen a na trochu väčšie kocky nakrájaný batát. Pár minút opekáme, potom pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu pražíme.

4. Pridáme všetko korenie a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou. Ak začne zmes vrieť, pridáme šošovicu, ktorú sme pred tým umyli v studenej vode.

5. Necháme variť 15-20 minút, kým nebudú zelenina a šošovica mäkké . Nevaríme zbytočne dlho. 

6. Pridáme kokosovú smotanu a ešte chvíľu prevaríme.

7. Odstavíme z tepelného zdroja a vmiešame 1/2 ČL miso pasty. 

8. Podávame so sezamovou ryžou a kvasenou zeleninou. 

VEČERA

Tofu špízy

Ingrediencie:
100 g údeného tofu
1 cibuľa (môže byť aj červená)
1/2 červenej papriky
kúsok menšej cukety

Na marinádu:
1 PL oleja vhodného na pečenie
1 PL Tamari omáčky
1 ČL jemnej horčice
1 ČL sladu alebo ryžového sirupu
1 menší strúčik cesnaku
trošku mletého korenia

Postup:

1. Začneme marinádou - popučíme cesnak a všetky ingrediencie na marinádu dobre vymiešame. Dochutíme podľa vlastných preferencií.

2. Tofu nakrájame na asi 2 mm hrubé plátky, ktoré prerežeme na polovicu. Získame rovnaké štvorčeky.

3. Červenú papriku nakrájame na podobne veľké kúsky.

4. Cuketu na asi milimetrové kolieska.

5. Cibuľu prerežeme na štvrtinky a oddelíme jednotlivé vrstvy.

6. Jednotlivé kúsky napichujeme na drevené špajle v tomto poradí - cibuľa, tofu, cuketa, paprika. Mali by nám vzniknúť 2 špízy.

7. Špízy áme na pečiaci papier alebo do alobalu a poriadne natrieme marinádou zo všetkých strán.

8. Pečieme 20 minút prikryté alobalom a potom ešte 5-10 minút odkryté na 200 stupňov. Občas potrieme zbytkom marinády.

9. Podávame s batátovo-zelerovou kašou, kvasenou zeleninou a troškou čerstvej zeleniny.

Batátovo-zelerová kaša

Ingrediencie:
1 menší batát
1/2 menšej cibule
kúsok zeleru buľva (zhruba tretina batátu)
1 ČL oleja
150 ml horúceho vývaru alebo vody
mletá rasca
trošku omáčky Shoyu/Tamari na dochutenie

Postup:

1. Cibuľu nakrájame nadrobno, batát na väčšie kocky, zeler na drobné kocky.

2. Na oleji so soľou orestujeme cibuľu až kým trošku chytí farbu.

3. Pridáme batát so zelerom a rascu, chvíľu dusíme a miešame.

4. Prilejeme horúcu tekutinu, znížime plameň a dusíme do mäkka približne 12-15 minút.

5. Keď je zelenina uvarená, dochutíme troškou sójovej omáčky.

6. Šťavu z hrnca zlejeme bokom a zeleninu popučíme na kašu.

7. Šťavou môžeme poliať hotovú kašu na tanieri.