KVASENÁ ZELENINA

Ak si chcete výrazne ozdraviť svoj jedálniček, veľmi vám odporúčam vytvoriť si vo vašej kuchyni DVA NÁVYKY.

Naučte sa pravidelne pripravovať: 

  1. Kvasenú zeleninu 
  2. Zeleninový vývar s morskou riasou

Kvasená zelenina

Jej hlavným prínosom je, že pomáha udržiavať zdravé črevá. Kvasením (nielen) zeleniny totiž vznikajú tzv. probiotiká, ktoré sú základom pre správnu črevnú mikroflóru. Vďaka tomu nám lepšie trávi a sme odolnejší voči vírusom, máme teda lepšiu imunitu. 

Tráveniu napomáhajú aj dalšie látky, ktoré vznikajú kvasením a tými sú rôzne enzýmy. Ďalším benefitom sú samozrejme vitamíny, ktorých je v kvasenej zelenine celkom dosť.

Aj klasická kyslá kapusta (kysané zelí), je kvasená zelenina. Ide o dlho kvasenú zeleninu, ktorá je vhodnejšia počas chladnejších mesiacov. Pre teplé obdobia je lepšia rýchlo kvasená zelenina, ktorá sa niekedy označuje aj ako pickles. Samozrejme, môžeme si ju dávať počas celého roka. Jej výhodou je, že má jemnejšiu chuť a arómu a môžeme ju pripravovať z rôznych druhov zelenín. 

Každý deň kopček ku hlavnému jedlu

Ak si vytvoríte návyk a naučíte sa dať si každý deň kopček (asi 2-3 PL) kvasenej zeleniny k hlavnému jedlu, zabezpečíte si pravidelnú dávku vyššie uvedených cenných látok. Ale nikdy ju nevarte, o cenné látky by ste prišli. 

Príprava nie je náročná

Mnohí majú z prípravy pickles trochu rešpekt, ale nie je to nič náročné. Nepotrebujete žiadnu špeciálnu výbavu ani suroviny. Postačí vám zelenina a soľ, prípadne ešte nejaké bylinky a voda. Dôležité je dodržať základné pravidlo. A tým je, že zelenina musí byť vždy ponorená v tekutine. Buď vo vlastnej šťave, ktorú pustí pôsobením vody alebo v slanom náleve. Ak zelenina pustí málo šťavy, stačí doliať trochu prevarenej a vychladnutej vody. 

MÔJ TIP: 

Z kvasenej zeleniny môžete pripravovať výborné letné šaláty. Zmiešajte ju s čerstvou zeleninou (napríklad s jarnou cibuľkou, redkvičkou, uhorkou či listovými šalátmi), dochuťte korením a bylinkami. Môžete tiež primiešať tofunézu alebo inú vegan tatarku, či trochu rastlinnej smotany. 

VAŠA ÚLOHA NA TENTO TÝŽDEŇ
⇒ Nakvaste si vlastnú zeleninu 

Vybrať si môžete z receptov uvedených nižšie, stačí kliknúť na tlačítko \"celý recept\" a ten sa vám otvorí.
Ak ste pickles ešte nikdy neskúšali, odporúčam vám jeden z týchto dvoch jednoduchších receptov. Alebo obidve.

Kvasená kapusta (zelí) s mrkvou

 

  • jej výhodou je, že si jej môžete nakvasiť viac
  • vydrží vám v chladničke v uzavretej nádobe zhruba 4 týždne
Celý recept

 


 

Fermentovaná mrkvička v náleve

  • tiež je jednoduchá, ale je to porcia tak na 1-2 dni
  • pripravuje sa v menšom sklenenom pohári, aby boli mrkvičky natlačené tesne pri sebe alebo môžete využiť špeciálny pohár s piestom na ktorý máte v rámci kurzu zľavu 10% (viď bonusy)

 

Celý recept

Na mojich stránkach nájdete aj tieto ďalšie recepty:

Fermentovaná biela a červená kapusta s mrkvou

Celý recept