JEDÁLNIČEK - DEŇ 1
TÝŽDEŇ 3
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Mandľová ovsená kaša
- Šošovica na indický spôsob so sezamovou ryžou
- Tofu špízy s batátovo-zelerovou kašou
RAŇAJKY

Mandľová ovsená kaša
Ingrediencie:
60 g ovsených vločiek (pri bezlepkovej diéte bezlepkových)
voda alebo ryžové mlieko
štipka soli
1 ČL mandľového masla
mletá škorica podľa chuti
jačmenný alebo ryžový slad
nepražené mandle
Postup:
1. Vločky v hrnci 3x prepláchneme studenou vodou a necháme vyplávať na povrch nečistoty, ktoré zlejeme.
2. Zalejeme vodou alebo ryžovým mliekom, aby boli niekoľko mm nad vločkami. Pridáme štipku soli.
3. Privedieme k varu a za stáleho miešania varíme niekoľko minút do zhustnutia.
4. Do hotovej kaše primiešame lyžičku mandľového masla, môžeme primiešať chia semienka alebo mleté ľanové semienka a chvíľu nechať postáť.
5. Na tanieri dochutíme sladom a nasekanými mandľami.
Môj tip: Ak máte radi kokosové chute, primiešajte trošku kokosovej smotany a kašu posypte kokosovými vločkami.
OBED

Šošovica na indický spôsob so sezamovou ryžou
Ingrediencie:
2 PL červenej šošovice (čočky) polenej lúpanej
1 menšia mrkva
1/2 petržlenu
kúsok batátu (zhruba toľko ako mrkvy - možno nahradiť karfiolom)
1/2 menšej cibule
1 menší strúčik cesnaku
asi 150 ml horúceho zeleninového vývaru
1 ČL oleja
1/4 ČL soli + na ryžu
1/4 ČL kari korenia
1/4 ČL kurkumy
1/4 ČL mletého koriandru
50 ml kokosovej smotany
1/2 ČL bielej miso pasty
50 g neuvarenej ryže
1 ČL nelúpaného sezamu
Postup:
1.Najprv dáme variť ryžu so sezamom. Na dno hrnca dáme sezam, nasypeme umytú ryžu a zalejeme dvojnásobným množstom vody. Pridáme soľ a varíme podľa návodu.
2. Na posolenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu.
3. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen a na trochu väčšie kocky nakrájaný batát. Pár minút opekáme, potom pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu pražíme.
4. Pridáme všetko korenie a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou. Ak začne zmes vrieť, pridáme šošovicu, ktorú sme pred tým umyli v studenej vode.
5. Necháme variť 15-20 minút, kým nebudú zelenina a šošovica mäkké . Nevaríme zbytočne dlho.
6. Pridáme kokosovú smotanu a ešte chvíľu prevaríme.
7. Odstavíme z tepelného zdroja a vmiešame 1/2 ČL miso pasty.
8. Podávame so sezamovou ryžou a kvasenou zeleninou.
VEČERA

Tofu špízy
Ingrediencie:
100 g údeného tofu
1 cibuľa (môže byť aj červená)
1/2 červenej papriky
kúsok menšej cukety
Na marinádu:
1 PL oleja vhodného na pečenie
1 PL Tamari omáčky
1 ČL jemnej horčice
1 ČL sladu alebo ryžového sirupu
1 menší strúčik cesnaku
trošku mletého korenia
Postup:
1. Začneme marinádou - popučíme cesnak a všetky ingrediencie na marinádu dobre vymiešame. Dochutíme podľa vlastných preferencií.
2. Tofu nakrájame na asi 2 mm hrubé plátky, ktoré prerežeme na polovicu. Získame rovnaké štvorčeky.
3. Červenú papriku nakrájame na podobne veľké kúsky.
4. Cuketu na asi milimetrové kolieska.
5. Cibuľu prerežeme na štvrtinky a oddelíme jednotlivé vrstvy.
6. Jednotlivé kúsky napichujeme na drevené špajle v tomto poradí - cibuľa, tofu, cuketa, paprika. Mali by nám vzniknúť 2 špízy.
7. Špízy áme na pečiaci papier alebo do alobalu a poriadne natrieme marinádou zo všetkých strán.
8. Pečieme 20 minút prikryté alobalom a potom ešte 5-10 minút odkryté na 200 stupňov. Občas potrieme zbytkom marinády.
9. Podávame s batátovo-zelerovou kašou, kvasenou zeleninou a troškou čerstvej zeleniny.

Batátovo-zelerová kaša
Ingrediencie:
1 menší batát
1/2 menšej cibule
kúsok zeleru buľva (zhruba tretina batátu)
1 ČL oleja
150 ml horúceho vývaru alebo vody
mletá rasca
trošku omáčky Shoyu/Tamari na dochutenie
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, batát na väčšie kocky, zeler na drobné kocky.
2. Na oleji so soľou orestujeme cibuľu až kým trošku chytí farbu.
3. Pridáme batát so zelerom a rascu, chvíľu dusíme a miešame.
4. Prilejeme horúcu tekutinu, znížime plameň a dusíme do mäkka približne 12-15 minút.
5. Keď je zelenina uvarená, dochutíme troškou sójovej omáčky.
6. Šťavu z hrnca zlejeme bokom a zeleninu popučíme na kašu.
7. Šťavou môžeme poliať hotovú kašu na tanieri.