JEDÁLNIČEK - DEŇ 7

DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Sladká polentová kaša 
  • Výborná červená miso polievka 
  • Fazuľový guláš s celozrnnou ryžou zo včera
  • Špenát na cesnaku s opečeným tempehom 

RAŇAJKY

Sladká polentová kaša

Ingrediencie:
1/3 hrnčeka polenty (kukuričnej krupice) - nie instantnej
4-násobok ryžového mlieka
štipka soli

Na podávanie:
škorica
mandľové maslo
kakao/karob
slad alebo ryžový sirup
orechy/mandle

Postup:

1. Ryžové mlieko dáme variť.

2. Ak mlieko vrie, znížime plameň, pridáme soľ a pomaly prisypeme polentu. Urobíme to tak, že metličkou navrchu mierne miešame, dna hrnca sa nedotýkame.

3. Varíme na veľmi slabom plameni 25 - 30 minút bez miešania s pokrievkou. Naozaj celú dobu nemiešame.

4. Uvarenú polentu odstavíme a v hrnci dobre premiešame.

5. Na tanieri posypeme škoricou či kakaom/karobom a jemne dosladíme sladom.

6. Môžeme pridať aj lyžičku mandľového masla alebo nasekané oriešky.

OBED

Výborná červená miso polievka

Ingrediencie:

1 ČL oleja
1/4 ČL soli
1/2 cibule
1 mrkva
1/2 petržlenu
1 menší strúčik cesnaku
1/2 menšej červenej repy
300 ml horúceho zeleninového vývaru
mleté čierne korenie
mletá rasca
1 bobkový list
1/2 ČL miso pasty
asi 1 ČL umeoctu

Postup:

1. Očistíme všetku zeleninu. Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu a petržlen na tenké kolieska. Cesnak nasekáme nadrobno alebo popučíme. Červenú repu ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. 

2. Cibuľu speníme na osolenom oleji.  Pridáme mrkvu, petržlen a cesnak a spolu s korením krátko restujeme. 

3. Pridáme nastrúhanú cviklu, krátko orestujeme a zalejeme horúcim vývarom. 

4. Varíme prikryté na miernom ohni 20 minút. 

5. Do odstavenej horúcej polievky primiešame pomocou lyžice 1/2 ČL miso pasty a dochutíme umeoctom. Jeho mierne kyslá chuť podtrhne chuť polievky. 

6. Vyberieme bobkový list a na tanieri posypeme pažítkou. 

 

Fazuľový guláš s celozrnnou ryžou

Ak ste guláš nevarili včera, tak recept nájdete v časti OBED - DEŇ 6.

VEČERA

Špenát na cesnaku s opečeným tempehom

Ingrediencie:

1 balík baby špenátu
1 ČL oleja
1/5 ČL soli 
1 väčší strúčik cesnaku (alebo 2 menšie)
1/2 balenia tempehu, ktorý ste otvorili v deň 4

Na omáčku:
1 PL Tamari alebo Shoyu
1 ČL ryžového sladu
pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy 
(ak máte, môžete pridať trošku sušeného zázvoru alebo pár kvapiek čerstvého)  

50 g ryžových cestovín alebo iná obilnina či kúsok chleba na podávanie

Postup:

1. Olej osolíme na panvičke a do mierne teplého pridáme tenučké plátky cesnaku. Restujeme len krátko, kým nezačne cesnak voniať.

2. Hneď pridáme prepláchnutý baby špenát, premiešame a prikryjeme. Za pár minút je špenát hotový. Po 1-2 minútach ho skontrolujte, aby sa zbytočne dlho nevaril. 

3. Necháme ho odpočívať prikrytý v panvičke.  Medzitým opečieme tempeh pokrájaný na 2 mm hrubé plátky. Stačí nám k tomu minimum oleja. Keď jemne chytí farbu, je hotový. 

4. Vymiešame ingrediencie na omáčku a polejeme ňou tempeh naservírovaný na cesnaku. 

5. Môžeme ho posypať sezamom a podávať s menšou porciou uvarených ryžových rezancov alebo inou obilninou.