JEDÁLNIČEK - DEŇ 5
TÝŽDEŇ 3
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Fermentovaná ovsená kaša
- Zeleninová miso polievka s ryžovými cestovinami
- Rizoto so zeleninou z woku
- Kuskus šalát podľa výberu, ale bez strukoviny
RAŇAJKY

Fermentovaná ovsená kaša
Ingrediencie:
60 g ovsených vločiek
voda
mletá škorica alebo vanilka
jačmenný alebo ržový slad (pre bezlepkovú verziu ryžový sirup)
nepražené mandle
INGREDIENCIE NA OBMENU KAŠE:
chia semienka/mleté ľanové semienka
vlašské orechy
kakao alebo karob
kokosové chipsy
Postup:
1. Vločky v hrnci 3x prepláchneme studenou vodou a necháme vyplávať na povrch nečistoty, ktoré zlejeme.
2. Zalejeme vlažnou vodou a prikryté necháme cez noc fermentovať pri izbovej teplote. Môžeme pridať trochu škorice alebo vanilky.
3. Ráno len mierne ohrejeme, aby sme nezničili cené látky, ktoré vznikli fermentáciou.
4. Môžeme primiešať chia semienka alebo mleté ľanové semienka a chvíľu nechať postáť.
5. Na tanieri dochutíme sladom, orechami, kakaom či karobom
6. Ak máte radi kokosové chute, primiešajte trošku kokosovej smotany
OBED

Zeleninová miso polievka s ryžovými rezancami
Ingrediencie:
300 ml zeleninového vývaru alebo vody
polovica mrkvy
kúsok karfiolu alebo brokolice
štvrtinka cibule alebo pórik
soľ
1 ČL oleja
trošku mletej rasce
trochu mletej kurkumy
pol ČL miso pasty
tenké ryžové rezance (pokojne aj iný typ ryžových cestovín)
Postup:
1.Vývar alebo vodu privedieme k varu.
2. Medzitým očistíme a nakrájame mrkvu na kolieska, karfiol alebo brokolicu na menšie ružičky, cibuľu nadrobno.
3. Olej v hrnci posolíme a cibuľu v ňom necháme speniť.
4. Pridáme zeleninu a mletú rascu a minútku opekáme.
5. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme kurkumu a varíme 15-20 minút na miernom plameni.
6. Do uvarenej a odstavenej polievky pridáme miso pastu tak, že ju zmiešame v lyžici či naberačke s tekutinou z polievky a potom dobre primiešame do polievky v hrnci.
7. Podávame s čerstvými bylinkami (petržlen, pažítka, žerucha..)
8. Cestoviny môžete uvariť bokom a pridať do hotovej polievky alebo ich rovno variť s polievkou. Stačí, ak ich prihodíte do hrnca k polievke vtedy, aby sa uvarili do mäkka podľa návodu (napríklad na posledných 5 minút).
TIP: zeleninu nevarte zbytočne dlho, jemne chrumkavá vám bude chutiť lepšie.
Môžete si tiež vytvoriť vlastnú kombináciu zeleniny podľa chuti.

Rizoto so zeleninou z woku
Ingrediencie:
60 g jasmínovej ryže neuvarenej (alebo inej dlhozrnnej, môžete použiť aj bielu)
1 menšia mrkva
čínska kapusta
čerstvý hrášok vylúpaný (za hrsť)
1/3 červené papriky
1 PL oleja (najviac sa hodí sezamový, ale nie je to nutnosť)
soľ
omáčka Shoyu/Tamari
ryžový ocot alebo citrónová šťava
mletý koriander
pol cesnaku alebo cesnakové výhonky (ako na obrázku)
1 ČL maizeny (alebo kuzu)
1 ČL sezamu natural
POZNÁMKA:
zeleninu si môžete nakombinovať podľa seba - hodí sa aj brokolica, cibuľa alebo pór
Postup je rovnaký, ako pri zelenine z woku z minulého týždňa:
1. Najprv dáme variť ryžu, pokojne aj vopred.
2. Všetku zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu krájam našikmo na podlhovasté kúsky. Kapustu na šikmé polkolieska. Cesnak na jemné plátky, papriku na 1,5 cm kúsky. Hrášok vylúpeme.
3. Do woku alebo vyššej panvičky dáme olej. Rozpálime, mierne osolíme.
4. Prihodíme len mrkvu, ktorú dvomi vareškami nadhadzujeme asi 3-4 minúty. Držíme silnejší plameň.
5. Potom pridáme papriku a postup opakujeme 3 minúty.
6. Ďalej pridáme hrášok a nadhadzujeme asi 2 minúty.
7. Pokračujeme s čínskou kapustou a prihodíme rovno aj cesnak. Nadhadzujeme 2-3 minúty.
8. Až teraz prilejeme sójovú omáčku, ryžový ocot/citrónovú šťavu, dochutíme koriandrom.
9. Prilejeme 1 naberačku vody. Ochutnáme šťavu a prípadne ešte dochutíme.
10. Kuzu (alebo maizenu) dobre premiešame s troškou studenej vody a pridáme do woku. Krátko prevaríme a pridáme uvarenú ryžu. Ak je teplá, odstavíme z ohňa a všetko dobre premiešame.
11. Posypeme sezamom a podávame s troškou listových šalátov a kvasenou zeleninou.
VEČERA

Kuskus šalát podľa výberu
Vyberte si kuskus šalát,
ktorý vám chutil viac:
- kuskus šalát s jarnou zeleninou z minulého týždňa (DEŇ 2)
- kuskus šalát s avokádom (bez cíceru) zo včera