ZDRAVÉ MAŠKRTY - SNACKY
V tejto časti mám pre vás tipy na zdravé maškrty. Dajte si ich raz denne v rámci snacku medzi hlavnými jedlami. Skúste pritom dodržať 3-hodinovú pauzu medzi jedlami, o ktorej sme si hovorili v rámci 5 princípov detoxu.
Keďže toto je detox program, aj v rámci maškrtenia to máme trošku prísnejšie. Ale samozrejme, záleží to len na vás ako s rozhodnete.

Chia puding s ovocím
Okrem toho, že je plný živín, má konzistenciu, ktorá dokáže "uspokojiť" chuť na klasický jogurt. Urobte si ho do zásoby aj na ďalší deň. Dajte do sklenenej uzatvárateľnej nádobky a skladujte v chladničke.
Ingrediencie na 2 porcie:
2 PL chia semienok (vyberajte v bio kvalite)
200 ml ryžového mlieka (alebo kombinácia kokosového a ryžového)
1 - 2 ČL sladu alebo ryžového sirupu
trošku mletej vanilky
sezónne ovocie podľa chuti
Postup:
1. Chia zmiešajte s rastliným mliekom. Ďalších 15 minút ich občas premiešajte.
2. Vložte do chladničky v uzavretej nádobe. Stačí menšia fľaša na zaváranie.
3. Nechajte odpočívať aspoň 4 hodiny, pokojne aj cez noc.
4. Ochuťte zbytkom ingrediencií a doplňte sezónnym lokálnym ovocím. Ovocie môžete zmixovať, nechať vcelku, prípadne podusiť so štipkou soli a mierne osladiť sladom alebo prírodným jablčným koncentrátom bez cukru (pripravuje sa odparovaním vody).
MOJE TIPY:
- Pred podávaním pridajte nasekané pekanové orechy alebo mandle. Hodia sa aj nasekané slnečnicové semienka či kokosové chipsy, prípadne ich kombinácia.
- Do pudindu pridajte trochu kakaa alebo karobu a primiešajte 1 ČL mandľového masla.


Orechy/semienka a sušené ovocie
Ideálny snack, ktorého príprava vám zaberie minimum času. Sušené ovocie obsahuje pomerne dosť cukru a orechy zas tuku. Obidvoje je v poriadku, za predpokladu, že to nepreháňame s množstvom. Takže by vám ako snack mala stačiť menšia hrsť ovocia + menšia hrsť orieškov.
Oriešky nezabudnite vždy prepláchnuť a osušiť na panvičke. Alebo ich nechať namáčať cez noc. A vyberáme nepražené a nesolené jadrá.
U sušeného ovocia si dávajte pozor na pridaný cukor. Často ho obsahujú napríklad brusnice či sušené banány.
Ak máte možnosť, preferujte sušené ovocie v bio kvalite, je nesírené. Ja sušené ovocie vždy pred konzumáciou oplachujem v studenej vode.
VYSKÚŠAJTE TIETO KOMBINÁCIE:
- hrozienka s vlašskými orechami
- sušené marhule s vlašskými alebo pekanovými orechami
- brusnice a/alebo hrozienka s kešu orieškami
- sušené slivky s mandľami
Truffles z datlí
250 g meedjol datlí
2 PL japonského vína Mirin (môžete nahradiť ryžovým mliekom)
3 PL 100% lieskového masla
2 PL kvalitného kakaa
10 kvapiek prírodnej vanilkovej arómy
štipka soli
Všetko poriadne zmixujte v stolnom mixéri a tvarujte guľky, ktoré obaľte v kakau.


Domáca čokoláda
100 g vysokopercentnej čokolády (90-99%)
1 PL kakaového masla alebo kokosového oleja
150 g datľovej pasty (kupujem na www.svetplodu.sk)
oriešky (lieskové, mandle, sušené ovocie podľa chuti)
Čokoládu rozpoustite vo vodnom kúpeli s tukom. Voda nemá vrieť. Nechajte trošku vychladnúť a dajte do stolného mixéra spolu s datľovou pastou. Dobre zmixujte, občas premiešajte.
Dajte do formičiek alebo na menší plech na ľahko vymastený papier na pečenie. Vtlačte oriešky a vyhlaďte mokrou lyžicou. Nechajte ztuhnúť v chladničke.
Čerstvé ovocie s orechami alebo orechovým maslom
Čerstvé ovocie nejedzte na kilá :-) Sme síce roky zvyknutí, na tvrdenie, že ak chceme byť zdraví máme jesť "ovocie a zeleninu", ALE malo by to byť naopak. Teda zeleninu a ovocie. Zelenina je základ stravy, ovocie len doplnok. Ovocie je narozdiel od zeleniny kyselinotvorné a tiež obsahuje cukor. Je samozrejme vo vhodnejšej forme ako sladkosti, ale pomer zeleniny a ovocia by mal byť výrazne v prospech zeleniny.

Prednosť dávajte sezónnemu a lokálnemu ovociu.
Ako vybrať orechové maslo
Orechové maslo vyberajte bez pridaných látok. Kvalitné orechové maslo obsahuje len oriešky, žiaden cukor či pridané tuky a emulgátory. Tiež by ste ho nemali mať dlho otvorené, pretože podlieha kazeniu, tzv. tuchnutiu (česky žluknutí). Pri tomto procese môžu vznikať rakovinotvorné aflatoxíny. Preto orechy a orechové masla vždy skladujte v chladničke a nikdy nie príliš dlho. Ak sa vám nezdajú (majú divnú farbu či vôňu), radšej ich vyhoďte.

Vodný melón
Toho si pokojne doprajte viac. Je to totiž zelenina. Navyše obsahuje antioxidanty a vitamíny.
V lete vás príjemne osvieži aj melónová limonáda - melón zmixujte, pridajte trošku ľadu, pár koliesok limetky a mätu.
Rastlinný jogurt s ovocím
Ešte pred niekoľkými rokmi boli rastlinné jogurty takmer nedostupné a predražené. Dnes je to podstatne lepšie a napríklad taký kokosový jogurt už zoženiete snáď v každom supermarkete.
Počas jahodovej sezóny si urobte takúto dobrotu:

1. Banán ošúpte, nakrájajte a dajte zamraziť na 2 hodiny.
2. Potom ho zmixujte s jahodami (150 g) , 1 kokosovým jogurtom a 1 ČL mandľového masla (možno vynechať).
Podobný dezert si v lete urobíte aj z lesných čučoriedok či černíc (ostružin). Banán je možné vynechať, bobule zamraziť a dosladiť ryžovým sirupom alebo sladom, občas aj javorovým sirupom.