ZDRAVÉ MAŠKRTY - SNACKY

V tejto časti mám pre vás tipy na zdravé maškrty. Dajte si ich raz denne v rámci snacku medzi hlavnými jedlami. Skúste pritom dodržať  3-hodinovú pauzu medzi jedlami, o ktorej sme si hovorili v rámci 5 princípov detoxu.

Keďže toto je detox program, aj v rámci maškrtenia to máme trošku prísnejšie. Ale samozrejme, záleží to len na vás ako s rozhodnete. 

Chia puding s ovocím

Okrem toho, že je plný živín, má konzistenciu, ktorá dokáže "uspokojiť" chuť na klasický jogurt.  Urobte si ho do zásoby aj na ďalší deň. Dajte do sklenenej uzatvárateľnej nádobky a skladujte v chladničke. 

Ingrediencie na 2 porcie:

2 PL chia semienok (vyberajte v bio kvalite)
200 ml ryžového mlieka (alebo kombinácia kokosového a ryžového)
1 - 2 ČL sladu alebo ryžového sirupu
trošku mletej vanilky
sezónne ovocie podľa chuti

Postup:

1. Chia zmiešajte s rastliným mliekom. Ďalších 15 minút ich občas premiešajte.

2. Vložte do chladničky v uzavretej nádobe. Stačí menšia fľaša na zaváranie.

3. Nechajte odpočívať aspoň 4 hodiny, pokojne aj cez noc.

4. Ochuťte zbytkom ingrediencií a doplňte sezónnym lokálnym ovocím. Ovocie môžete zmixovať, nechať vcelku, prípadne podusiť so štipkou soli a mierne osladiť sladom alebo prírodným jablčným koncentrátom bez cukru (pripravuje sa odparovaním vody).

MOJE TIPY: 

  • Pred podávaním pridajte nasekané pekanové orechy alebo mandle. Hodia sa aj nasekané slnečnicové semienka či kokosové chipsy, prípadne ich kombinácia.
  • Do pudindu pridajte trochu kakaa alebo karobu a primiešajte 1 ČL mandľového masla. 

 


Orechy/semienka a sušené ovocie

Ideálny snack, ktorého príprava vám zaberie minimum času. Sušené ovocie obsahuje pomerne dosť cukru a orechy zas tuku. Obidvoje je v poriadku, za predpokladu, že to nepreháňame s množstvom. Takže by vám ako snack mala stačiť menšia hrsť ovocia + menšia hrsť orieškov.

Oriešky nezabudnite vždy prepláchnuť a osušiť na panvičke. Alebo ich nechať namáčať cez noc. A vyberáme nepražené a nesolené jadrá. 

U sušeného ovocia si dávajte pozor na pridaný cukor. Často ho obsahujú napríklad brusnice či sušené banány.   

Ak máte možnosť, preferujte sušené ovocie v bio kvalite, je nesírené. Ja sušené ovocie vždy pred konzumáciou oplachujem v studenej vode.

VYSKÚŠAJTE TIETO KOMBINÁCIE:

  • hrozienka s vlašskými orechami
  • sušené marhule s vlašskými alebo pekanovými orechami 
  • brusnice a/alebo hrozienka s kešu orieškami
  • sušené slivky s mandľami 

Truffles z datlí

250 g meedjol datlí
2 PL japonského vína Mirin (môžete nahradiť ryžovým mliekom)
3 PL 100% lieskového masla
2 PL kvalitného kakaa
10 kvapiek prírodnej vanilkovej arómy
štipka soli

Všetko poriadne zmixujte v stolnom mixéri a tvarujte guľky, ktoré obaľte v kakau. 


Domáca čokoláda

100 g vysokopercentnej čokolády (90-99%) 
1 PL kakaového masla alebo kokosového oleja
150 g datľovej pasty (kupujem na www.svetplodu.sk) 
oriešky (lieskové, mandle, sušené ovocie podľa chuti) 

Čokoládu rozpoustite vo vodnom kúpeli s tukom. Voda nemá vrieť. Nechajte trošku vychladnúť a dajte do stolného mixéra spolu s datľovou pastou. Dobre zmixujte, občas premiešajte. 

Dajte do formičiek alebo na menší plech na ľahko vymastený papier na pečenie. Vtlačte oriešky a vyhlaďte mokrou lyžicou. Nechajte ztuhnúť v chladničke.


Čerstvé ovocie s orechami alebo orechovým maslom

Čerstvé ovocie nejedzte na kilá :-) Sme síce roky zvyknutí, na tvrdenie, že ak chceme byť zdraví máme jesť "ovocie a zeleninu", ALE  malo by to byť naopak. Teda zeleninu a ovocie. Zelenina je základ stravy, ovocie len doplnok. Ovocie je narozdiel od zeleniny kyselinotvorné a tiež obsahuje cukor. Je samozrejme vo vhodnejšej forme ako sladkosti, ale pomer zeleniny a ovocia by mal byť výrazne v prospech zeleniny.

Prednosť dávajte sezónnemu a lokálnemu ovociu. 

Ako vybrať orechové maslo

Orechové maslo vyberajte bez pridaných látok. Kvalitné orechové maslo obsahuje len oriešky, žiaden cukor či pridané tuky a emulgátory. Tiež by ste ho nemali mať dlho otvorené, pretože podlieha kazeniu, tzv. tuchnutiu (česky žluknutí). Pri tomto procese môžu vznikať rakovinotvorné aflatoxíny. Preto orechy a orechové masla vždy skladujte v chladničke a nikdy nie príliš dlho. Ak sa vám nezdajú (majú divnú farbu či vôňu), radšej ich vyhoďte. 


Vodný melón

Toho si pokojne doprajte viac. Je to totiž zelenina. Navyše obsahuje antioxidanty a vitamíny. 

V lete vás príjemne osvieži aj melónová limonáda - melón zmixujte, pridajte trošku ľadu, pár koliesok limetky a mätu. 

 


Rastlinný jogurt s ovocím

Ešte pred niekoľkými rokmi boli rastlinné jogurty takmer nedostupné a predražené. Dnes je to podstatne lepšie a napríklad taký kokosový jogurt už zoženiete snáď v každom supermarkete. 

 

Počas jahodovej sezóny si urobte takúto dobrotu:

1. Banán ošúpte, nakrájajte a dajte zamraziť na 2 hodiny.

2. Potom ho zmixujte s jahodami (150 g) , 1 kokosovým jogurtom a 1 ČL mandľového masla (možno vynechať). 

Podobný dezert si v lete urobíte aj z lesných čučoriedok či černíc (ostružin). Banán je možné vynechať, bobule zamraziť a dosladiť ryžovým sirupom alebo sladom, občas aj javorovým sirupom.